fbpx

“Situatie Libanon lijkt zijn hart te hebben gebroken”

dinsdag, 19 oktober 2021
Nieuws
In ons leven komen er mensen op ons pad die een licht zijn voor hun omgeving. Mgr. Toufic Bou Hadir (52) uit Libanon was zo’n persoon. Hij stierf aan een hartaanval. "Alsof de huidige situatie in zijn land zijn hart heeft gebroken", zoals een collega het omschreef.
Fr. Toufic Bou Hadir during a visit to the international headquarter of Aid of Church in Need on October 9, 2013. Fr Toufic Bou Hadir is President of the Maronite Patriarchate's Youth Department (Patriarch Office, Lebanon) and among other things responsible for YOUCAT.

Door Dennis Peters
Tijdens mijn reis naar Libanon in 2015 voor Kerk in Nood werden we langs projecten rondgeleid door Abuna Toufic, die in de wijde omgeving van de hoofdstad Beiroet overal mensen, vooral jongeren, leek te kennen. Een man van goede contacten, die dicht bij de jongeren stond.

Hoe wonderlijk God werkte door hem als persoon, werd duidelijk toen we een klooster bezochten, waar we door de Voorzienigheid een ontmoeting hadden met een monnik, Majed. De net ingetreden jongeman vertelde hoe hij dankzij de door Kerk in Nood uitgegeven YouCat zijn roeping had gevonden tot het religieuze leven. Hij had meegedaan met een Bijbelquiz op televisie en als voorbereiding de Jongerencatechismus doorgespit, waarbij hij steeds meer God’s liefde had ontdekt.

Op de parkeerplaats buiten stond pr. Toufic na het aanhoren van dit mooie roepingsverhaal, tranen biggelend over zijn wangen, gelukzalig te lachen. Als voorzitter van de Jeugdafdeling van het Maronitisch Patriarchaat was de vertaling en distributie van de Arabische YouCat één van zijn grote ambities geweest. Dat hij zo snel de vruchten zou mogen zien van dit werk, kwam voor hem als een onverwachts geschenk uit de hemel vallen. Met zijn dood verliest de Kerk in Libanon een persoon met grote initiatieven en een grote betrokkenheid, een “bastion” voor het werk met de jeugd.

Moge hij rusten in vrede. Moge zijn land vrede vinden.