Patriarch: “Steun Kerk in Nood aan Libanezen is echt geweldig!”

donderdag, 07 april 2022
Nieuws
De patriarch van de grootste christelijke kerk in Libanon betuigt zijn oprechte dankbaarheid aan alle weldoeners die het werk van Kerk in Nood (ACN) in dit land mogelijk maken.
visit of representatives of ACN to Lebanon, April 2022

De patriarch van de grootste christelijke kerk in Libanon betuigt zijn oprechte dankbaarheid aan alle weldoeners die het werk van Kerk in Nood (ACN) in dit land mogelijk maken.

Vertegenwoordigers van Kerk in Nood van verschillende nationale kantoren brachten een bezoek aan Libanon met als doel solidariteit en nabijheid te betuigen aan de lokale christelijke gemeenschap. Zij werden ontvangen door patriarch Bechara al-Raï van de Maronitische Kerk, die de organisatie, en in het bijzonder al haar weldoeners, hartelijk dankte voor alle steun aan de christelijke bevolking.

Door politici tot bedelaars gemaakt
“Ik zou uw weldoeners willen vertellen hoe zij Libanon en de Libanese bevolking steunen”, zei hij tegen de delegatie aan het einde van het bezoek aan door Kerk in Nood gefinancierde projecten. “U heeft gezien in welke situatie zij zich bevinden. De Libanese bevolking is niet meer wat het ooit was. Vroeger leefden de Libanezen op een waardige manier, ze waren van niemand afhankelijk. Feit is dat onze politici de bevolking arm hebben gemaakt, tot bedelaars.”

We verliezen onze beste mensen
“We zijn mensen aan het kwijtraken. Elke dag verliezen we duizenden van onze beste ingenieurs, onze beste dokters, onze beste leraren, omdat het waardeverlies van het Libanese pond ten opzichte van de dollar de waarde van de salarissen heeft vernietigd. Stelt u zich eens voor: achttien maanden geleden was een dollar 1500 Libanese ponden waard. Nu is dat ongeveer 25.000 pond voor een dollar. Salarissen verloren hun waarde en iedereen werd arm. Wie kon, emigreerde”, verklaarde kardinaal-patriarch Raï.

2 miljoen vluchtelingen op 4 miljoen inwoners
Libanon is nog steeds het land met het hoogste percentage Christenen in het Midden-Oosten. In de loop van decennia is Libanon, ondanks zijn kleine omvang, een thuis geworden voor een groot aantal vluchtelingen, wat een steeds grotere druk legt op de staat. “Onze bevolking heeft haar grenzen nooit gesloten. In 1948 verwelkomden we de Palestijnse vluchtelingen. Onze patriarch stuurde toen een brief naar alle kloosters, scholen en universiteiten die tot de Maronitische Kerk behoorden, om hun deuren voor hen te openen, omdat zij onze broeders in nood waren. Het zijn er nog steeds ongeveer een half miljoen. Nu hebben we nog eens 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen, dus we zorgen voor twee miljoen vluchtelingen. De internationale gemeenschap feliciteert ons en zegt dat we gastvrij zijn. Maar we hoeven niet verteld te worden dat we gastvrij zijn. We redden het niet meer.”

100 projecten in 2021
Omdat er geen einde in zicht is wat betreft de financiële en politieke crisis die het land in zijn greep houdt, is de samenleving nog steeds vooral afhankelijk van hulp van buitenaf. Kerk in Nood steunt er religieuze congregaties in hun pastorale en sociale werk, voedselpakketten voor bijzonder kwetsbare gezinnen en financiële steun aan leraren in christelijke scholen, evenals schoolgeld voor de armere studenten. In 2021 heeft Kerk in Nood meer dan 100 projecten gesteund in Libanon, met meer dan 5,4 miljoen euro aan financiering.

Dankbaar voor broederschap
“Ik wil benadrukken wat u en uw weldoeners doen. Het is echt geweldig! Het is waar, het lost de problemen van Libanon niet op. Het economische probleem is iets waar de staat verantwoordelijk voor is. Maar de weldoeners beoefenen solidariteit, broederschap, gemeenschap. En de Libanezen, dat verzeker ik u, zijn u allen zeer dankbaar. Dankbaar voor uw nabijheid, en voor alles wat u doet. Uit de grond van mijn hart, in naam van alle Libanezen, dank u!”, besluit de patriarch.