fbpx

Ruim 2000 Boko Haram-strijders voor gerecht

donderdag, 12 oktober 2017
Nieuws
Meer dan 2.000 Boko Haram gedetineerden komen de komende weken voor de rechtbank in Nigeria. Analisten zijn bezorgd over een eerlijke rechtsgang.

De mensen worden berecht voor hun steun aan een van de meest brute terroristische groepen in de wereld. Hoewel het goed is dat ze aansprakelijk worden gehouden, leeft er grote bezorgdheid over een eerlijk verloop van de rechtszaken.

De ruim tweeduizend verdachten zijn aangehouden sinds Boko Haram acht jaar geleden zijn campagne tegen de vermeede ‘westerse en zondige invloed’ heeft gelanceerd. Het conflict heeft tenminste aan 20.000 mensen het leven gekost en ervoor gezorgd dat in het noordoosten van het land miljoenen mensen op de vlucht zijn.

Maar analisten zijn bang voor onwettige of oneerlijke rechtsgang. Het is bijvoorbeeld de vraag of de rechters wel de capaciteit hebben alle zaken afzonderlijk te behandelen. Slechts vier rechters zitten ieder enkele honderden zaken voor. “Heeft de rechterlijke macht de mogelijkheid om zoveel mensen die beschuldigd worden van ernstige delicten een eerlijk proces te geven? Hebben de autoriteiten daadwerkelijk een kwart van de strijders gevangen? Houden zij rekening met het feit dat veel van degenen die geweld hebben gepleegd, dit onder dwang hebben gedaan?”, vraagt Ryan Cummings, een Zuid-Afrikaanse expert zich openlijk af.

Mediaberichten over de hoorzittingen, die in militaire gebouwen worden gehouden, zijn verboden. Volgens Umar Ado, een Nigeriaanse advocaat ontneemt de rechtbank met de geheime rechtszaken “het publiek het recht om te weten hoe het proces verloopt. Het geeft het verkeerde signaal af dat gerechtigheid niet wordt gediend of dat het proces wordt gecompromitteerd.” Volgens diverse analisten kan dat juist een terugslag betekenen in de strijd tegen de terreurorganisatie.

Bron: Persecution.org