fbpx

Nog geen gerechtigheid voor slachtoffers Jaranwala

dinsdag, 09 april 2024
Nieuws
Een bisschop in Pakistan heeft zijn teleurstelling geuit over de autoriteiten. Zeven maanden nadat 20 kerken in brand zijn gestoken en minstens 100 huizen van christenen in Jaranwala het doelwit waren, zijn degenen die achter de aanvallen op christenen zitten nog niet voor het gerecht gebracht. De slachtoffers zijn bovendien amper door de overheid geholpen.  
Mass exodus as mob burns churches and homes in Jaranwala - Pakistan

Bisschop Indrias Rehmat van Faisalabad benadrukte in het interview met Kerk in Nood (ACN) de groeiende angst van zijn volk: “Meer dan 300 mensen werden [na de gruweldaad] gearresteerd, maar het is onwaarschijnlijk dat ze voor het gerecht zullen komen. Langzaamaan beginnen ze hen vrij te laten. Niemand is aangeklaagd.”

De bisschop uitte verder kritiek op het herstel van drie beschadigde kerken in de nasleep van de aanvallen op 16 augustus, en zei dat de gebouwen nog steeds onveilig waren om te betreden.  “Ik ging kijken naar het werk van de regering om de beschadigde gebouwen te repareren, maar zei tegen hen dat ze moesten stoppen. Ze wilden de media laten zien dat alles in orde was, maar hadden alleen de muren witgekalkt. Ze renoveerden drie kerken. De premier kwam en zag dit. Toch kon ik de rook ruiken. Het is niet veilig om onder deze daken te bidden.”

“Het is nu meer dan zeven maanden geleden sinds de aanval. We willen gerechtigheid. De schuldigen moeten berecht worden zodat het een les voor anderen zal zijn.” Hoewel hij dankbaar was voor de toezegging van de regering om de slachtoffers een schadevergoeding te geven, zei hij dat er veel meer nodig is. De bisschop zei: “We hebben lippendienst gehad van de regering, maar in werkelijkheid is er niet genoeg gedaan.”

De bisschop zei dat hij tijdens een bijeenkomst met politiefunctionarissen in Faisalabad zijn zorgen had uiteengezet. De vergadering volgde nadat het Hooggerechtshof van Pakistan het rapport van de regering van Punjab over haar reactie op het Jaranwala incident had verworpen, waarbij opperrechter Qazi Faiz Isa stelde dat het document “de moeite waard was om in de prullenbak te gooien.”

De rechtbank bekritiseerde het rapport omdat het te weinig details bevatte en slechts beperkte informatie gaf over de vooruitgang van de autoriteiten op weg naar gerechtigheid voor de slachtoffers. In het rapport stond dat ondanks de registratie van 22 zaken en de arrestatie van 304 personen, er slechts 18 First Information Reports (FIRs) waren ingediend in een periode van zes maanden.

In het interview met Kerk in Nood legde bisschop Rehmat uit dat de Kerk, onder leiding van de plaatselijke pastoor Khalid Mukhtar, samenwerkt met slachtoffers. Zij zoeken gerechtigheid vanwege de schade aan en de plundering van juwelen en andere waardevolle eigendommen.

Hij gaf ook een voortgangsrapport over de renovatiewerkzaamheden die dankzij de generositeit van donateurs van Kerk in Nood en andere organisaties werden ondersteund. De Kerk is bijna klaar met de reparaties aan 150 huizen van christenen in Jaranwala die op 16 augustus beschadigd waren.

“We hebben veel gezinnen weer voorzien van meubels, bedden, glazen en serviesgoed ter vervanging van spullen die verloren waren gegaan tijdens de aanvallen.” Vlak voor Pasen deelde de bisschop nog voedselrantsoenen voor een maand en andere huishoudelijke artikelen.

Wat betreft toekomstige steun, legde de bisschop uit dat 15 families motoren zullen krijgen en 13 autoriksja’s om zo werk te vinden als taxichauffeur en koerier. 400 kinderen zullen schoolbenodigdheden – boeken en schooltassen krijgen. De bisschop dankte de donateurs van Kerk in Nood voor de steun aan slachtoffers in Jaranwala: “We zijn erg dankbaar voor deze grote steun. Wij allemaal, ikzelf, mijn priesters, mijn mensen, bidden voor Kerk in Nood en voor alle weldoeners.”