"Reïntegratie onschuldige Christenen uitdaging"

maandag, 09 maart 2020
Nieuws
Veertig christenen uit Pakistan die na vijf jaar eindelijk zijn vrijgesproken en vrijgelaten uit de gevangenis, krijgen hulp van Kerk in Nood om hun leven weer op te bouwen en het verleden achter zich te laten.
ACN-20200305-97886

De katholieke liefdadigheidsinstelling Kerk in Nood, die vervolgde en andere lijdende christenen steunt, heeft ingestemd met een plan van € 70.000 om de mannen, die in januari na vijf jaar zijn vrijgesproken, te rehabiliteren in de samenleving. De mannen waren beschuldigd van het lynchen van twee moslims na bomaanslagen op kerken in Youhanabad, de christelijke wijk van Lahore.

Er was wijdverspreide kritiek op het gedrag van de politie in de aanloop naar de arrestaties van de mannen. Volgens kerkleiders ging de politie "huis aan huis" op zoek naar de daders van de lynchpartij met als doel om zoveel mogelijk Christenen te arresteren. Velen waren ook op straat ten tijde van de rellen na zelfmoordbomaanslagen gericht op christenen tijdens zondagsdiensten in de Sint-Janskerk en de kerk van Christus in Youhanabad. Bij deze ontploffingen, in maart 2015, kwamen twintig mensen om het leven en raakten zeker tachtig mensen gewond.

Hoewel de individuele betrokkenheid van de Christenen bij de lynchpartij niet bewezen kon worden, hebben ze een schikking met de familie van de vermoorde Moslims geaccepteerd om niet langer in het frauduleuze Pakistaanse rechtssysteem te moeten verblijven. Twee van de mannen stierven tijdens hun opsluiting in Lahore. Ook waren er wijdverspreide berichten over mishandeling van de andere mannen.

Kerk in Nood steunt daarom een uitgebreid programma voor reïntegratie. De mannen kunnen de komende 12 maanden hulpsessies volgen en financiering verkrijgen voor het opstarten van kleine ondernemingen, voor de huur van een gebouw of gebruik van tien autoriksja's en vijf riksja-busjes. De sleutel tot het reïntegratieprogramma is echter een nieuw basketbalveld tegenover de pastorie van de katholieke St. Janskerk van Youhanabad. Parochiepriester Francis Gulzar benadrukt de noodzaak van het basketbalveld. "Het is een manier om de groep te betrekken bij een gezonde fysieke activiteit en hen een platform te geven om samen te komen en elkaar te helpen het trauma en de depressie te overwinnen van het gevangen zitten voor iets waar ze niet schuldig aan zijn." Hij besluit: "Terugkeren naar een leven met lage lonen en hoge werkloosheidscijfers na een geschiedenis van bijna vijf jaar in de gevangenis maakt dat het leven voor deze mannen echt moeilijk en uitdagend zal zijn.”