fbpx

#RedWednesday op kerkelijke kalender Filipijnen

donderdag, 30 januari 2020
Nieuws
#RedWednesday, een initiatief van Kerk in Nood om aandacht te vragen voor godsdienstvrijheid en christenvervolging, maakt dit jaar officieel deel uit van de kalender van de Kerk op de Filipijnen.
ACN-20191128-94516 RedWednesday

De katholieke bisschoppenconferentie van de Filipijnen heeft eergisteren unaniem besloten dat de campagne voor godsdienstvrijheid, waarbij openbare gebouwen rood worden aangelicht om het bewustzijn van vervolgde christenen te vergroten, op de officiële kalender komt.

De bisschoppen hebben bepaald dat deze dag valt op de woensdag die volgt op de plechtigheid van Christus Koning, dit jaar op woensdag 25 november. Priesters zullen op die dag tijdens de Mis rood dragen en de liturgie celebreren voor vervolgde Christenen met voorbeden die voor de gelegenheid zijn geschreven door de bisschoppenconferentie in samenwerking met Kerk in Nood. Ook worden tentoonstellingen, conferenties en andere discussiefora georganiseerd.

Jonathan Luciano, directeur van Kerk in Nood Filipijnen presenteerde het initiatief aan de meer dan 90 bisschoppen en legde daarbij uit dat de toename van christenvervolging #RedWednesday meer bewustwording noodzakelijk maakt. “De vervolging van Christenen op de Filipijnen is geëscaleerd. Er waren politieke tirades tegen de Kerk en haar leiders vanaf 2016, de belegering van Marawi in 2017 en een bombardement op de kathedraal van Jolo in 2019.”

De Filipijnen heeft met meer dan 83 miljoen katholieken het op twee na hoogste aantal ter wereld. Op 27 januari 2019 ontploften twee bommen tijdens de zondagsmis in de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel in Jolo, waarbij ten minste 22 mensen omkwamen en meer dan 100 anderen gewond raakten. De aanval werd opgeëist door Daesh (ISIS) filiaal Abu Sayyaf.

Volgens Luciano is de beslissing niet alleen goed voor Christenen op de Filipijnen, maar voor alle vervolgde Christenen over de hele wereld. “We willen onze uiterste dankbaarheid betuigen aan alle bisschoppen van de Filipijnen. De overweldigende steun maakt de Filipijnen het eerste land dat dit doet. We zullen dit blijven doen voor elke Christen in nood.”