fbpx

Rector seminarie El Salvador vermoord

vrijdag, 14 augustus 2020
Nieuws
In het Latijns-Amerikaanse land El Salvador is op 7 augustus 2020 pr. Ricardo Antonio Cortéz, rector van het grootseminarie, doodgeschoten.
cortez_sir

Volgens rapporten van het bisdom Zacatecoluca, werd het voertuig met het lijk van de religieus langs de snelweg gevonden die hoofdstad San Salvador verbindt met verschillende gemeenten in het departement La Paz en het oostelijke kustgebied. Pr. Ricardo Antonio Cortéz was rector van het San Óscar Arnulfo Romero grootseminarie in Zacatecoluca. De gruwelijke dood van de priester, die belast was met de opleiding van kandidaat-priesters voor het bisdom Zacatecoluca, werd vrijdag door bisschop Elías Samuel Bolaños Avelar bekendgemaakt. Zaterdag werd hij begraven.

Volgens de eerste reconstructie werd pr. Cortéz vermoord tijdens een schietpartij langs de snelweg naar El Litoral, in het departement San Vicente. De onderzoekers gaan uit van diefstal, aangezien alle persoonlijke bezittingen van de priester waren verdwenen.

De Salvadoraanse kerkleiding eist dat de moord op Ricardo Antonio Cortéz, de rector van het San Óscar Arnulfo Romerogrootseminarie, wordt opgehelderd. De bisschoppen van El Salvador, daarin gesteund door de Conferentie van Bisschoppenconferenties van Latijns-Amerika (CELAM), eisen de volledige opheldering over de omstandigheden waarin hij werd vermoord.

Antonio Cortéz is al de derde priester die het laatste half jaar werd vermoord. De bisschoppen vragen ook gerechtigheid voor de moord op twee andere priesters: Walter Osmar Vásquez Jiménez die op 29 maart 2018 werd vermoord en Cecilio Pérez die op 18 mei 2019 werd omgebracht.

El Salvador wordt beschouwd als een van de meest gewelddadige landen ter wereld met de hoogste moordcijfers. Tussen 2015 en 2018 werden tussen 103 en 50,3 per 100.000 inwoners geregistreerd. De misdaden worden vooral toegeschreven aan de Mara Salvatrucha (MS13) en Barrio 18-bendes.

Bron: Fides