Huma werd op 10 oktober 2019 in Karachi ontvoerd en verkracht en vervolgens gedwongen om zich tot de Islam te bekeren en met haar ontvoerder te trouwen. Hoewel de politie stelt dat ze haar niet voor de rechtbank wisten te krijgen, zoals door de rechters gevraagd, hebben ze het meisje wel een medische test laten ondergaan: die zou aantonen dat ze 17 oud is. Die leeftijd komt niet overeen met de geboortedatum op haar geboorteakte, doopakte en school-inschrijving – 22 mei 2005 – die haar ouders meteen aan de rechter hebben overlegd.
Geen maatregelen ondanks minderjarigheid
Haar ontvoerder, de Moslim Abdul Jabbar, heeft altijd beweerd dat Huma meerderjarig was. Volgens Tabassum Yousaf, de advocaat van de familie Younus, bevestigt haar minderjarige leeftijd wel de onregelmatigheid van zowel Huma’s bekering als huwelijk. Dat er geen arrestatiebevel voor Jabbar is uitgevaardigd of een bevel om Huma thuis te brengen, tekent deze rechtsgang. De rechters hebben zich beperkt tot het houden van een nieuwe hoorzitting op 16 april. Huma is dan al zes maanden in handen van haar folteraar en blijft dagelijks slachtoffer van misbruik.
Twijfels over integriteit rechtbank en politie
“Het bevestigt wat we altijd hebben geloofd”, zegt Huma’s moeder, Nagheeno Younus tegenover Kerk in Nood. “De rechters nemen de tijd om te wachten tot Huma achttien wordt, zodat ze de zaak kunnen sluiten. Door te verklaren dat mijn kleine meisje zeventien is, hoeven ze alleen nog een paar maanden te wachten voordat ze haar aan haar lot overlaten.”
Ook de integriteit van de lokale politie wordt ernstig betwijfeld. Dezelfde agenten die belast zijn met het toezicht op de resultaten van het medisch onderzoek, hebben eerder herhaaldelijk in het belang van Jabbar gehandeld. Zij dwongen Huma zelfs om in beroep te gaan tegen haar ouders, waarbij de agenten verklaarden dat de jonge vrouw beweerde te vrezen dat haar familieleden haar zouden kunnen doden. Een kans om van Huma zelf te horen voor de rechtbank hoe het zit, is er mede door de ‘onmogelijkheid’ om haar voor de rechter te brengen nog niet niet geweest.
Kerk in Nood blijft het gezin steunen en draagt de volledige juridische kosten voor het proces, indien nodig tot aan het Pakistaanse Hooggerechtshof.