De lokale overheid en de politie, die gealarmeerd waren om geweld te voorkomen, grepen niet tijdig in toen de meute optrok naar de huizen. De 1500 dorpelingen uit diverse omliggende dorpen eisten dat de christelijke families zich zouden bekeren tot het Hindoeïsme. "Voor het ongeluk werden Christenen maandenlang bedreigd en geïntimideerd en gevreesd voor hun leven en eigendommen", legt Arun Pannal, voorzitter van het Chhattisgarh Christian Forum, uit. Na de uitzetting hebben mensenrechtenactivisten gerechtelijke stappen ondernomen: nu heeft de rechtbank de rechten van de christenen erkend.
De huizen in het district Kondagaon werden, naar aanleiding van een gerechtelijk bevel van het Hooggerechtshof, herbouwd onder toezicht van de politie. Verschillende christelijke organisaties hebben zich aan deze zaak gecommitteerd, waaronder de Alliance Defending Freedom India (ADF) en andere maatschappelijke groeperingen. De aanwezigheid van de bekende mensenrechtenactivist Medha Patkar, die een onderzoeksteam leidde, was grotendeels verantwoordelijk voor de gelukkige uitkomst.
Christenen zijn een minderheid in de staat Chhattisgarh: ze vormen minder dan 2 procent van de ongeveer 33 miljoen mensen, waarvan 93% Hindoe is.
Bron: Fides