fbpx

Rechtbank Mumbai verwerpt borgtochtverzoek pater Stan Swamy

maandag, 22 maart 2021
Nieuws
Een speciale rechtbank heeft vandaag in het Indiase Mumbai het verzoek om vrijlating op borgtocht van de 83-jarige jezuïet pater Stan Swamy afgewezen. De verdediger van de rechten van inheemse stammen in Jharkhand werd op 8 oktober gearresteerd op beschuldiging van terrorisme in verband met het onderzoek naar de botsingen die in 2018 plaatsvonden bij de herdenking van de slag bij Bhima Koregaon.
Pater Stan Swamy SJ

De speciale rechter D.E. Kothlikar heeft het door de advocaten bij het National Investigation Agency (NIA) ingediende verzoek niet-ontvankelijk verklaard, ondanks de gezondheidstoestand van pater Swamy, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, doofheid aan beide oren en ernstige pijn in zijn onderrug, omdat hij twee herniaoperaties heeft ondergaan. In het verzoek om borgtocht werd de beschuldiging van banden met de communistische guerrilla aangevochten.

Samenwerking Maoïsten of gevangenisapostolaat
Volgens de advocaat van Swamy is het Persecuted Political Prisoners Solidarity Committee (Pppsc), waarmee de jezuïet samenwerkte, geen maoïstische organisatie zoals de NIA beweert, maar een belangrijke mensenrechtenorganisaties in Jharkhand. Hetzelfde geldt voor de Bagaicha vereniging, die door pater Swamy werd opgericht om de rechten van inheemse stammen te verdedigen en die onder meer ook juridische strijd voert tegen de illegale detentie van minderjarigen die ervan worden beschuldigd Maoïsten te zijn. Verdediger Sharif Sheikh: “Nergens heeft de aanklager (NIA) kunnen aantonen dat de verdachte zelf lid is van een verboden organisatie. Het werken voor de gevangenen, die al dan niet maoïsten kunnen zijn geweest, maakt van hemzelf nog geen maoïst. Nergens heeft het openbaar ministerie kunnen aantonen dat hij betrokken was bij enige terreuractiviteit.”

Kritische opmerkingen militaire campagne
Speciaal aanklager Prakash Shetty betoogde dat het verzoek om borgtocht ongegrond is. De aanklager sprak in het bijzonder over het bestaan van correspondentie van meer dan 140 e-mails met de medebeklaagden en tegen pater Swamy haalde hij enkele kritische opmerkingen van de Jezuïet aan over de operatie Green Hunt, een militaire campagne van de Indiase regering voor de “uitroeiing” van de maoïstische guerrillaoorlog. Hij beweerde ook dat pater Swamy probeerde te knoeien met bewijsmateriaal, door enkele e-mails te verwijderen die zijn banden met maoïstische groeperingen zouden bevestigen en die de NIA in zijn computer zou kunnen terugvinden. Deze stelling wordt betwist door de verdediging, die bang is voor gefabriceerd bewijsmateriaal.

Bedroefd over uitspraak
Het nieuws van de afwijzing van de borgtocht werd met verbijstering ontvangen door de Indiase katholieke gemeenschap. De Jezuïetenconferentie van Zuid-Azië (Jcsa) had een speciale dag van vasten gepropageerd die gisteravond eindigde met een gebedsbijeenkomst die online werd gestreamd aan de vooravond van de audiëntie van vandaag. “We zijn bedroefd”, aldus de voorzitter van de Jezuïeten van India, Jerome Stanislaus D’Souza. “Maar we blijven hopen en bidden dat het recht zegeviert en dat pater Stan na een eerlijk proces spoedig wordt vrijgelaten.”

Bron: AsiaNews