fbpx

Rapport: 17 Christenen per dag gedood in Nigeria

maandag, 02 augustus 2021
Nieuws
In de eerste 200 dagen van 2021 zijn in Nigeria naar schatting 3.462 christenen vermoord, zo blijkt uit een nieuwe studie. Volgens de studie van de International Society for Civil Liberties and Rule of Law in Onitsha, Oost-Nigeria werden tussen 1 januari en 18 juli onder meer 10 priesters en dominees vermoord.
ACN-20181214-81371 Nigeria is een plas bloed

Het cijfer is het op een na hoogste sinds 2014, toen meer dan 5.000 christelijke moorden door Boko Haram en Fulani herders werden geregistreerd, merkt de mensenrechtengroep op. Onderzoekers verzamelen informatie via contacten met slachtoffers en ooggetuigen, uit media en interviews. “In ons laatste rapport, dat betrekking had op januari tot april 2021, stellen we vast dat niet minder dan 1.470 Christenen werden doodgehakt. En in de afgelopen 80 dagen – van 1 mei tot 18 juli 2021 — zijn nog eens dan 1.992 christelijke levens verloren gegaan.”

Tussen 1 januari en 18 juli zijn bovendien nog eens 3.000 Christenen ontvoerd. De onderzoekers schatten dat een op de 10 ontvoerde Christenen in gevangenschap is gestorven. Daarmee zouden in de eerste helft van dit jaar ongeveer 300 ontvoerde Christenen zijn gestorven. Ongeveer 300 kerken zijn sinds januari 2021 doelwit geweest van aanvallen, aldus de onderzoekers. Zij merken op dat Taraba State, in het noordoosten van Nigeria, het zwaarst getroffen gebied is, met ten minste 70 bedreigde of aangevallen kerken.

In een reactie op het rapport noemen de onderzoekers het “diep bedroevend” dat de verantwoordelijken voor de antichristelijke aanvallen gerechtigheid blijven ontlopen, waardoor een gevoel van straffeloosheid ontstaat en wreedheden zich blijven herhalen. Volgens de organisatie zijn overlevende slachtoffers en families van de vermoorde slachtoffers volledig in de steek gelaten door de Nigeriaanse regering.

“De veiligheidstroepen van het land hebben zo gefraudeerd en zijn zo gecompromitteerd dat ze nauwelijks ingrijpen wanneer kwetsbare Christenen bedreigd of aangevallen dreigen te worden. Pas na de aanvallen duiken ze op om dezelfde bedreigde of aangevallen bevolking te arresteren en erin te luizen”, aldus Intersociety. “In het noorden opereren de jihadisten vrijelijk onder de dekmantel en bescherming van de veiligheidstroepen. Zij ontvoeren, doden, plunderen, vernietigen of verbranden en bekeren met geweld.”

Volgens het rapport zijn Fulani herders verantwoordelijk voor de meeste moorden. Zij hebben naar schatting 1.909 christenen vermoord in de eerste 200 dagen van dit jaar. Boko Haram, Islamitische Staat in West-Afrika Provincie (ISWAP) en Fulani criminelen die samen 1.063 Christenen vermoordden. Volgens het rapport zijn het Nigeriaanse leger, de politie en andere takken van de strijdkrachten verantwoordelijk voor 490 christelijke doden.

Bron: ACN/Intersociety