fbpx

Radiogolven brengen hoop na terreurgolf Mozambique

Project
De provincie Cabo Delgado, in het uiterste noorden van Mozambique, heeft zwaar te lijden onder een golf van terroristisch geweld die meer dan 700.000 mensen uit hun huizen heeft verdreven. Berichten over uitgebrande dorpen en barbaarse onthoofdingen van individuen in deze regio zijn aan de orde van de dag. Via radio brengt de Kerk informatie en vooral hoop aan de getroffen bevolking.
Evangelizing program in the Crisis of COVID-19 by the diocesan Radio Sem Fronteiras

In het noorden van Mozambique is zelfs de dagelijkse gang van zaken een uitdaging, laat staan de uitdaging van evangelisatie. Sinds het begin van de geweldsgolf in 2017 heeft Kerk in Nood (ACN) de steun aan de Kerk in het noorden van Mozambique geïntensiveerd. Recentelijk, Dankzij de steun van donateurs, heeft het bisdom Pemba een evangelisatie outreach programma gestart, ‘Evangelisatie in een tijd van crisis.’ Het initiatief heeft tot doel de missie van de Kerk in de huidige situatie voort te zetten via wat momenteel het beste communicatiemiddel in de regio is: radio.

Geïsoleerd door de oorlog
Al vóór de crisis was het, bij gebrek aan middelen en door de erbarmelijke toestand van de wegen, moeilijk om de meest afgelegen dorpen en nederzettingen te bereiken. Vooral in het regenseizoen zijn de wegen vaak onbegaanbaar. Door het gewapende conflict en de coronavirus pandemie is dit nog gevaarlijker geworden. Radio is dan ook het beste middel om contact te houden met mensen die geïsoleerd zijn door de oorlog, de pandemie en een gebrek aan middelen. Zo kan troost voor hun ziel worden geboden door middel van catechese, geestelijke vorming en de viering van de Heilige Mis – en ook door de hoopgevende klanken van christelijke muziek.

Groter bereik katholieke radiozender
Een van de katholieke radiostations in de regio, Rádio São Francisco, werd volledig verwoest door de terroristen. Daarom is het andere katholieke radiostation, Rádio Sem Fronteiras, van cruciaal belang. Dankzij de hulp van Kerk in Nood is het bereik van de zender vergroot, worden nieuwe programma’s gemaakt en is er tegelijkertijd zendtijd gehuurd op andere lokale radiostations om zo verder uit te breiden. Radio Sem Fronteiras is daardoor nog beter te ontvangen in de crisisgebieden.

Omdat veel gemeenschappen niet eens een radio hebben, laat staan elektriciteit, wil Kerk in Nood graag de aanschaf helpen financieren van kleine radio’s op zonne-energie. Deze worden aan de zorg van een gemeenschapsleider toevertrouwd, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen afstemmen op en luisteren naar wat voor hen misschien wel de enige bron van hoop is in deze tijden van oorlog en pandemie, namelijk het evangelie.

Radiogolven brengen hoop
Priester Latifo Fonseca, directeur van Rádio Sem Fronteiras, is de weldoeners van Kerk in Nood bij voorbaat dankbaar. “Ik zegen ieder van u, want elke dag maakt u de zending van Jezus mogelijk op plaatsen waar veel lijden is”, schrijft hij. “Waar eens een golf van geweld hen overspoelde, brengen de radiogolven nu nieuwe kracht aan de mensen en zaaien ze vrede en hoop in een tijd van oorlog en pandemie. Zij die eens bijna de hoop hadden opgegeven, horen nu de boodschap van Hem die alle dingen nieuw maakt. (Openb. 21:5)”

Wilt u het werk van de Kerk in Mozambique steunen? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van Mozambique. Uw donatie gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.

Meer weten over het geweld door jihadisten in Afrika? Kijk dan op onze actiepagina over extremisme.