Priesters en zusters op Haïti ontvoerd door bende

maandag, 12 april 2021
Nieuws
Zeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, en drie leken zijn zondag op Haïti ontvoerd door een gewapende bende. Dat heeft een woordvoerder van de lokale bisschoppenconferentie gezegd.
Riots in Haiti after the general elections taken place

De vijf priesters en twee zusters werden zondagochtend ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. Zij waren op dat moment onderweg naar de aanstelling van een nieuwe priester voor de parochie.

Volgens de lokale autoriteiten zit de gewapende bende 400 Mawozo achter de ontvoeringen. Die bende houdt zich geregeld bezig met ontvoeringen op het eiland. Zij zouden van de katholieke Kerk ruim 840 duizend euro losgeld hebben geëist.

De Haïtiaanse Conferentie van Religieuzen (CHR) heeft haar diepe bedroefdheid geuit, maar ook haar woede over de situatie, die volgens de groep al meer dan tien jaar aan de gang is. De eilandnatie Haïti worstelt al jaren met politieke en sociaal-economische crises, nog verergerd door Covid-19 en een verergerende sfeer van onveiligheid.

De situatie van politieke instabiliteit en een toename van het aantal ontvoeringen door bendes hebben geleid tot recente protesten van duizenden burgers, die de autoriteiten ervan beschuldigen de politie onvoldoende uit te rusten in hun strijd tegen de onveiligheid.

Bron: Vatican News