fbpx

Priester vermoord tijdens Goede Week in El Salvador

woensdag, 04 april 2018
Nieuws
Pr. Walter Osmir Vásquez Jiménez werd op Witte Donderdag doodgeschoten op een zandweg buiten de stad Lolotique in El Salvador, toen hij op weg was om de Mis te vieren.
20180404-uitvaart-Walter-Osmir-Vásquez-Jiménez

Volgens de Nationale politie van El Salvador werd de priester (36) tegengehouden en vermoord "toen hij in een auto reed om een M​mis te vieren op een plaats die bekend staat als La Casona." De lokale pers schrijft de misdaad toe aan bendes die actief zijn in het gebied.

Volgens de Italiaanse krant l’Avvenire hebben drie gewapende mannen met skimaskers de priester en andere passagiers in het voertuig beroofd en hun portemonnee, horloges en mobiele telefoons meegenomen. Ze gaven de priester de opdracht om uit de auto te stappen, waarna ze hem ongeveer 50 meter verderop neerschoten. Naadat pr. Vásquez Jiménez door de eerste kogels werd geschampt en probeerde te vluchten, werd hij van dichtbij neergeschoten en gedood. Getuigen spreken over "een executie."

Hoewel het motief voor de moord onbekend is, meldde l’Avvenire dat het slachtoffer zijn pastoraat uitoefende in een gewelddadig gebied waar bendes bedrijven afpersen en priesters vaak proberen inwoners te beschermen en jonge mannen te ondersteunen die zich niet bij bendes willen aansluiten. "Wij staan ​​aan de frontlinie en vragen we ons elke dag af wanneer ze ons neerschieten", reageerde een priester wiens naam om veiligheidsredenen werd onthouden.

Honderden gelovigen bezochten op 1 april de uitvaart van de priester in Lolotique. Kardinaal Gregorio Rosa Chavez, de hulpbisschop van San Salvador, ging voor tijdens de Mis, die werd geconcelebreerd door de aartsbisschop van San Salvador, Luis Escobar Alas. Deze verklaarde: "Helaas moeten we erkennen en afkeuren dat zonde, onrecht, leugens, corruptie, wapenhandel, drugs en allerlei sociale kwalen nog steeds veel geweld en pijn veroorzaken." Tegenover de media benadrukte de prelaat dat niet alleen de dood van de priester hem verdrietig stemde, maar het lot van allen die vermoord worden of in deze zeer ernstige incidenten terechtkomen.

Bron: KNA