fbpx

Priester Mexicaans ziekenhuis: “Adopteer zieke of personeel”

maandag, 08 juni 2020
Nieuws
Pastoor Andrés Esteban López van de Heilige Familieparochie, gelegen in het hart van een van de arbeiderswijken van Mexico-Stad, werkt sinds kort in het grootste ziekenhuis van Latijns-Amerika. In april begon hij samen met andere priesters en gelovigen uit zijn parochie met het bidden van de rozenkrans van hoop voor patiënten en ziekenhuispersoneel. Geconfronteerd met de onmogelijkheid zich in openbare ziekenhuizen te begeven om geestelijke zorg te bieden aan de zieken die met Corona zijn besmet, leek het pr. López een goed idee om zieken, dokters, verplegers en schoonmaak- en veiligheidspersoneel geestelijk te "adopteren" en voor hen op afstand de rozenkrans te bidden.
20200608 pr Lopez in Mexico

Het idee is met hartstocht verwelkomd door honderden gelovigen, die de vreugdevolle geheimen van de rozenkrans bidden voor een dokter, de lichtende geheimen voor verplegers, de droeve geheimen voor de stervenden en de glorieuze geheimen voor een lid van het schoonmaak- en veiligheidspersoneel van de ziekenhuizen. Het doel van deze gebedsactie, zo vertelde López aan een lokale nieuwszender, “is dat Onze-Lieve-Vrouw daar binnenkomt waar wij niet kunnen gaan om wie lijden te troosten.”

Het idee voor Rozenkransen van de Hoop werd geboren toen pater Lopez de biecht hoorde van een met het virus besmette vrouw. Zij herstelde uiteindelijk van de ziekte, maar de priester bedacht dat er nog vele andere ernstig zieke mensen zouden zijn die, geïsoleerd in ziekenhuizen, alleen het einde van hun leven tegemoet gaan.

Fysieke aanwezigheid
Om er voor hen te zijn, maar ook om de artsen te steunen, , wilde hij fysiek aanwezig zijn in het ziekenhuis. Het kostte hem bijna een maand, maar uiteindelijk kreeg hij toestemming van de autoriteiten om persoonlijk te bidden met ernstig zieke patiënten. “Veel dokters lijden echt. Ze zijn bang, maar ze hebben geen andere keuze dan er te zijn. De grote meerderheid is echt moedig, want zelfs met het risico op besmetting hebben ze besloten om aan boord van het schip te blijven”.

Toen pater López eindelijk de Intensive Care Unit van het Algemeen Ziekenhuis binnenkwam, vervulde hij zijn diepste wens: de stervende te begeleiden met een laatste zegen, de ziekenzalving, gebed en de barmhartigheid van God door de absolutie van hun zonden. Ook biedt hij er geestelijke steun aan het medisch personeel dat voor hen zorgt.

Bijzondere uitwerking
Volgens verslaggever Elías Camhaji van de Spaanstalige krant El País, heeft de aanwezigheid van pater Lopez in het ziekenhuis een bijzondere uitwerking: “Hij bad een moment in stilte en ging vervolgens naar de volgende kamer. De artsen en verpleegkundigen waren even verlamd en keken hem aan. Het was alsof ze tegen hem zeiden: ‘Wat doe je hier? Iedereen wil hier weg, maar jij wilt naar binnen.” Met slechts drie minuten per patiënt voor het toedienen van de ziekenzalving en het geven van absolutie begint pater Lopez een bekend figuur te worden, zowel onder artsen en enkele patiënten die enige tijd op de Intensive Care hebben doorgebracht als onder de familieleden van de zieken die buiten op nieuws wachten.

“Misschien kunnen we niet alle bitterheid van deze pandemie verhelpen, maar we kunnen wel een teken van hoop geven”, aldus pr. López tegenover El País. Hij bracht, samen met twee andere jonge priesters van de Heilige Familie-parochie boodschappen van familieleden mee, geschreven op rollen toiletpapier of op flessen water. Voor wie iemand wil “adopteren” om de rozenkrans van de hoop te bidden, heeft pater López het volgende offergebed geschreven:

“O Jezus, voor Uw liefde, voor de bekering van de zondaars en voor het heil van de zielen bied ik U deze heilige rozenkrans aan. Vandaag in het bijzonder voor een persoon die stervende is, zodat U in het gezelschap van de Maagd Maria zijn ziel ontvangt op het moment van zijn dood. Ik bied U deze Heilige Rozenkrans aan voor de artsen, verpleegsters, priesters, zusters en al het personeel dat in ziekenhuizen werkt om de zieken te verzorgen. Moge Jezus deze rozenkrans van hoop ontvangen en ons redden”.

Bronnen: Aleteja, El Pais