fbpx

Priester levend verbrand bij aanval op parochie in Noord-Nigeria

zondag, 15 januari 2023
Nieuws
In Nigeria is vandaag pastoor Isaac Achi vermoord bij een aanslag. Zijn assistent, kapelaan Colins Omeh, zou schotwonden hebben opgelopen. Volgens informatie die Kerk in Nood (ACN) ontving van lokale kerkelijke bronnen, bestormde een groot aantal schutters het huis van de priesters in de parochie van St Peter en St Paul in Kafin Koro, Minna bisdom, en brandde het tot de grond toe af.
20230115 Pr Achi Nigeria aanslag

De woning van de priesters ligt aan de uitgang van de stad, die halverwege Minna en Abuja ligt, en een aanzienlijke katholieke aanwezigheid heeft. De aanval vond plaats in de vroege uren van zondagochtend. Pr. Achi zou zijn verbrand bij de aanval door onbekende schutters. Volgens de bronnen wilden de aanvallers de priesters ontvoeren. “Vanwege de omvang en de duur van de aanval kunnen we zeggen dat deze gepland en georganiseerd was”, vertelde de plaatselijke contactpersoon aan Kerk in Nood. Foto’s en een video die de pontificale stichting heeft ontvangen tonen de dimensie van de aanval en de schade die de brand heeft aangericht.

Diverse media berichten dat de schutters, na ongeveer een uur vergeefs proberen de woning binnen te komen, de buitenkant van het huis met brandstof overgoten en in brand staken. Pater Colins Omeh, die zich ook in de pastorie bevond, probeerde het huis te ontvluchten, maar werd neergeschoten, terwijl pater Isaac Achi het huis niet kon verlaten en binnen verbrandde. Andere media melden dat pastoor Achi erin slaagde contact op te nemen met familieleden, die de politie waarschuwden. Deze arriveerden te laat en konden de priesters niet helpen. Volgens de Nigeriaanse pers had pater Achi eerder een bomaanslag in 2011 overleefd.

Het nieuws van deze meest recente aanslag in Nigeria komt op dezelfde dag dat de Nigeriaanse pers berichten publiceerde over de ontvoering van een priester in Omu Ekiti, Zuid-Nigeria. Pastoor Michael Olofinlade van het aartsbisdom Ibadan, is de eerste katholieke priester die in 2023 in Nigeria is ontvoerd. In 2022 werden in het land vier priesters vermoord en 28 ontvoerd.

Kerk in Nood vraagt om gebed voor de zielenrust van pastoor Isaac, voor de genezing van kapelaan Colins, en voor de plaatselijke katholieke gemeenschap en het bisdom, dat diep getroffen is door het incident. Ook wordt gebeden voor de veiligheid en snelle vrijlating van pater Olofinlade.