President legt eerste steen omstreden Hindoe-tempel

donderdag, 06 augustus 2020
Nieuws
In de Indiase stad Ayodhya heeft president Modi gisteren de eerste zilveren steen gelegd voor de bouw van een omstreden Hindoe tempel. Een Indiase missionaris hoopt desondanks op een nieuw begin.

“Ik hoop voor alle Indiërs dat de bouw van de hindoeïstische tempel en een moskee in Ayodhya een einde zal maken aan de historische haat tussen Hindoes en Moslims en dat het harmonie en hoop zal brengen aan nieuwe generaties”, zei pater Anand Matthew van de Indian Missionary Society (IMS).

De tempel in Uttar Pradesh wordt gebouwd op de plaats van de Babri Masjid moskee die in 1992 werd verwoest door leden van Sangh Parivar, een Hindoe-nationalistische beweging die nauwe banen heeft met de Bharatiya Janata Partij (BJP) van regerend president Modi.

De nieuwe tempel wordt gebouwd nadat het Hooggerechtshof in 2019 oordeelde over de zaak. Het Hof besloot dat het land waar de moskee stond, moest worden afgestaan aan de Hindoes. Bij wijze van compensatie moest vijf hectare land worden aangeboden aan de moslimgemeenschap in het dorp Dhannipur om een nieuwe moskee te bouwen. Als eerste teken van verzoening nam Iqbal Ansari, vertegenwoordiger van de soennitische gemeenschap, deel aan het leggen van de eerste steen. In de afgelopen jaren verdedigde Ansari juist de rechten van de Moslims tegen de vernietiging van Babri Masjid en de inbeslagname van hun land.

De heilige plaats van Ayodhya is al eeuwenlang een bron van conflicten en geweld. Volgens een verhaal dat in de Hindoe schrift Ramayana werd gevonden, werd in Ayodhya een groot Sanskriet epos geboren, de Hindoegod Rama, een incarnatie van Vishnu. In de 16e eeuw bouwde de Mughal-dynastie echter een moskee (Babri Masjid) op de plaats waar de god Rama werd geboren.

In het midden van de jaren 1800 waren er al geschillen en onrust tussen Hindoes en Moslims over het bezit van de plaats. In 1992 werd de moskee met de grond gelijk gemaakt door zo'n 150.000 militanten van de Hindoestaanse Sangh Parivar groeperingen. Er volgden rellen in het hele land, waarbij meer dan 2.000 mensen, voornamelijk moslims, om het leven kwamen. De klacht die werd ingediend bij het Hooggerechtshof leidde tot de uitspraak over de bestemming van de tempel.

Vanwege coronamaatregelen waren slechts honderd gasten uitgenodigd voor de ceremonie en het offeren van vuur aan de godheid. Veel Hindoes bevolkten desondanks de wegen naar de plaats van samenkomst. De ceremonie werd uitgezonden op de nationale televisie.

Priester Anand is kritisch op de aandacht die de regering geeft aan de kwestie. “Het basisprincipe van het leiden van de natie is om de ontwikkeling van de armen te ondersteunen, niet alleen de bouw van tempels of de reiniging van de heilige Ganges.” De priester merkte op dat juist in deze tijd van corona miljoenen arbeidsmigranten hun baan hebben verloren en worstelen om te overleven door de lockdown in India. Duizenden van hen hebben, om aan de honger te ontsnappen, geprobeerd om te voet terug te keren naar hun dorpen, waarbij ze honderden kilometers hebben gemarcheerd. Een aantal van hen is langs de weg gestorven.

Bron: Asianews