Het incident vond plaats in Sangota in de provincie Khyber Pakhtunkhwa, waar Malala Yousafzai, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede vandaan komt. De Pakistaanse voerde campagne tegen het verbod op onderwijs voor meisjes dat door de Pakistaanse Taliban (Tehreek-e Taliban Pakistan, TTP) werd opgelegd. In 2012 werd zij op weg van school naar huis in een bus in het hoofd geschoten. De katholieke school waar de aanslag was, de Sangota Public School, moest destijds sluiten wegens bedreigingen en terroristische aanslagen.
Motief nog onduidelijk
De politieman die gisteren het vuur opende op de schoolmeisjes is gearresteerd en geïdentificeerd als Muhammad Alam Khan. Het motief voor zijn actie is onduidelijk. Een politieagent sloot uit dat het om een militante aanval ging, terwijl een districtsagent zei dat er een onderzoek gaande was. Volgens lokale media werd Khan, die oorspronkelijk uit de buurt van Salampur komt, drie maanden geleden door de school aangenomen. Voordien was hij tweemaal geschorst bij de politie om onbekende redenen.
School eerder aangevallen door extremisten
De katholieke openbare middelbare school (beter bekend als Sangota Public School) werd in 1962 opgericht onder leiding van het bisdom Islamabad-Rawalpindi en werd geleid door de Ierse zusters van de Presentatie van de Heilige Maagd Maria. In de jaren 1990 werd het omgebouwd tot een meisjesschool, maar in 2009 werd het in puin gelegd bij een aanval van islamitische extremisten. Er vielen toen geen doden of gewonden omdat de zusters de school al hadden gesloten. Twee jaar eerder waren de zusters in een dreigbrief, ondertekend door de radicale islamitische militante groep Jan Nisaran-e-Islam, beschuldigd van het bekeren van moslimmeisjes tot het Christendom. Dat ondanks het feit dat 99 procent van de leerlingen moslim was.
“Iedereen heeft recht op onderwijs”
Aartsbisschop Sebastian Shaw van Lahore heeft zich in verklaringen aan Kerk in Nood (ACN) uitgesproken tegen de agressiviteit van groepen die tegen het onderwijs aan meisjes zijn en zei dat de autoriteiten meer moeten doen om scholen veilig te houden. “Wij katholieken, en christenen in het algemeen, leiden een aantal meisjesscholen. En sommige mensen zijn tegen onderwijs voor vrouwen, in Pakistan of waar dan ook. Deze man was verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen, het personeel, de ouders, iedereen. Daar werd hij voor betaald. Maar in een moment van waanzin, deed hij dit omdat de school les geeft aan meisjes. Dit laat zien hoe agressief deze groepen die tegen onderwijs voor vrouwen zijn, kunnen zijn.”
De aartsbisschop van Lahore voegde er echter aan toe dat deze aanslag de inzet van de Kerk om iedereen onderwijs te bieden, vooral de meer kwetsbaren, niet zal temperen, zoals zij tot nu toe consequent heeft gedaan. “We zullen onderwijs blijven geven. Waar er ook een man of een vrouw is, een jongen of een meisje. We zijn allemaal mensen, en alle mensen hebben recht op onderwijs. Iedereen heeft het recht een beter mens te worden, zijn persoonlijkheid te ontwikkelen, te groeien.” Hij riep de overheid op meer werk te maken van de bescherming.
Terugkeer Taliban nieuwe impuls
De school heropende in 2012 nadat de Pakistaanse regering operaties uitvoerde om het gebied te zuiveren van terroristen. Aanvankelijk telde de school slechts drie zusters en 80 meisjes; momenteel telt ze 800 leerlingen, vier zusters, 26 leerkrachten en 10 ondersteunende personeelsleden.
Volgens deskundigen heeft de terugkeer van de Taliban in Afghanistan in augustus 2021 een nieuwe impuls gegeven aan terroristische groeperingen in de grensgebieden met Pakistan. Volgens het South Asia Terrorism Portal werden in 2022 in Khyber Pakhtunkhwa 527 doden gemeld (burgers, militairen en terroristen), tegenover ongeveer 300 het jaar daarvoor. Het aantal gewelddadige terroristische incidenten steeg in dezelfde periode van 168 naar 225. Volgens de antiterrorismedienst van Peshawar werden in de eerste vier maanden van dit jaar al 180 terroristische aanslagen gemeld. Voor de Pakistaanse strijdkrachten was afgelopen december de dodelijkste maand in 10 jaar. Terroristen hebben het gemunt op de veiligheidstroepen omdat zij de centrale regering vertegenwoordigen. Het doel van de TTP is de oprichting van een islamitisch emiraat naar Afghaans voorbeeld op basis van de islamitische wet (Shari’a).
Bron: AsiaNews/Kerk in Nood (ACN)