fbpx

Politie in Nicaragua arresteert regeringskritische bisschop

maandag, 22 augustus 2022
Nieuws
De Nicaraguaanse politie heeft bij een inval de regeringskritische bisschop Rolando Alvarez gearresteerd. Dat meldt het bisdom Matagalpa vrijdag. Alvarez werd volgens lokale media samen met zeven priesters opgepakt.
Visit of Rolando José Alvarez Lagos from Nicaragua at ACN International in Königstein 24.06.2019

Vrijdag heeft de politie, die al sinds 4 augustus postte bij de woning van de bisschop, hem daar opgepakt. “Op dit moment is de nationale politie de bisschoppelijke curie binnengedrongen”, meldt het bisdom in een korte verklaring op Facebook. “Ze hebben hem (Alvarez) met geweld meegenomen en we weten niet waar hij is”, zegt Vilma Nuñez, voorzitter van het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten (Cenidh). De regering geeft voorlopig geen commentaar op de arrestatie.

Aanzetten tot haat
De autoriteiten beschuldigen de bisschop van aanzetten tot haat en van “destabiliserende handelingen” tegen de staat. Alvarez had eerder de sluiting van vijf katholieke radiostations in zijn bisdom aan de kaak gesteld. Hij vroeg daarbij om respect voor de godsdienstvrijheid en eiste ook om een einde te maken aan de “intimidatie” van de katholieke Kerk.

De regering van Daniel Ortega heeft de voorbije weken de druk op de katholieke Kerk opgevoerd. In heel het land werden zeven katholieke radiostations uit de ether gehaald en er werd ook een processie verboden. Ook hebben de zusters van de Missionarissen van Naastenliefde van Moeder Teresa het bevel gekregen het land te verlaten. De Kerk wordt beschouwd als een van de laatste kritische stemmen in Nicaragua, nadat heel wat oppositieleden en journalisten werden gearresteerd of tot ballingschap werden gedwongen.