fbpx

Plunderingen en voedseltekort: ‘Venezuela staat op instorten’

donderdag, 14 maart 2019
Nieuws
Stroomuitval en gebrek aan drinkwater houden Venezuela in hun greep. Volgens Janeth Marquez van de Venezolaanse Caritas dreigt de situatie totaal uit de hand te lopen.

Door Francesco Paloni 

De toch al schrijnende situatie in Venezuela wordt met de dag erger. Sinds vorige week donderdag is er een stroomstoring die grote delen van het land heeft lamgelegd. Als gevolg hiervan is op veel plaatsen geen drinkwater beschikbaar, omdat waterpompen geen stroom krijgen. Volgens president Nicolás Maduro is er sprake van sabotage door de Verenigde Staten. Ook oppositieleider Juan Guaidó wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het veroorzaken van de stroomuitval. De Venezolaanse oppositie spreekt dit met klem tegen en houdt Maduro verantwoordelijk voor het wegvallen van de stroom. Ze beschuldigt zijn regering van achterstallig onderhoud en gebrek een investeringen in de elektriciteitssector.

De armoede is normaal geworden
De aanhoudende stroomstoring is de zoveelste beproeving voor de Venezolaanse bevolking. Volgens de meest recente cijfers van de Caritas heeft de gemiddelde Venezolaan als gevolg van de crisis tien kilo lichaamsgewicht verloren. De algehele economische, sociale en politieke malaise heeft er voor gezorgd dat het land niet meer in staat is om te voldoen aan de voedselvraag van de bevolking. De katholieke hulporganisatie spreekt zelfs over “normalisering van armoede”, die vooral de zwakste bevolkingsgroepen treft. 41% van de Venezolanen brengen volgens de Caritas wel eens een dag door zonder te kunnen eten. 62% gaat wel eens op straat of op andere ongeschikte plaatsen op zoek naar eten en 78% van de Venezolanen eet minder, meldt de organisatie.

Volgens Caritas-directrice Janeth Marquez is er in veel regio’s nog steeds geen elektriciteit beschikbaar. “Scholen, kantoren en winkels zijn gesloten”, vertelt ze via een WhatsApp-telefoongesprek. “Mensen gaan op zoek naar water en voedsel. Er zijn ook plunderingen aan de gang. Door deze tragedie die we al drie jaar lang beleven, is de samenleving aan het instorten. Het treft vooral de zwakkeren: de kinderen, de zieken, de ouderen”, zegt ze geëmotioneerd.

Hoe ontwikkelt de situatie zich?
“De problemen stapelen zich op. Eerst was er geen elektriciteit, nu geen water. De dag erop zie je de criminaliteit toenemen en dat er winkels worden geplunderd. Veel sociale voorzieningen liggen plat. Iedere dag komt er een nieuw probleem bij die het leven van de Venezolanen nog gecompliceerder maakt.”

Een Venezolaans tv-station meldde dat er door de stroomstoring tachtig pasgeborenen zouden zijn overleden in het in het Universitair Ziekenhuis van Maracaibo. Kunt u dit bevestigen?

“Officieel kunnen wij dit niet bevestigen. Volgens onze bronnen is er tot nu toe sprake van twintig doden als gevolg van de stroomstoring. Wij houden het nieuws nauwlettend in de gaten. Ziekenhuizen kampen met grote problemen, maar er zijn gelukkig ook stroomgeneratoren ingezet. Omdat vrijwel alles platligt, is er echter geen noodplan beschikbaar. Het grootste probleem is het gebrek aan officiële informatie. We weten niet hoe lang de problemen zullen aanhouden.”

Wat is de situatie van de bevolking?

“Onze kantoren stromen over van mensen die op zoek zijn naar medicijnen en water. We staan aan de rand van een humanitaire crisis. Mensen halen water uit rivieren. We proberen als Caritas mensen informatie te geven over hygiëne en hen ook van waterzuiveringstabletten te voorzien. Huizen waar ondervoede kinderen wonen, hebben op dit moment prioriteit. We vrezen een uitbraak van diarree en uitdroging, want mensen denken dat ze het water die ze ergens vinden gewoon kunnen drinken. We helpen ook ouderen die door de stroomstoring hun huis niet uit kunnen omdat de lift niet werkt.”

Welke rol heeft de Kerk?

“Naast solidariteit en het begeleiden van mensen biedt de Kerk een woord van vertroosting aan de mensen. Daarnaast heeft zij de autoriteiten opgeroepen op om officiële informatie te verstrekken. Als Caritas proberen we met de dag oplossingen te vinden. We blijven helpen.”

Hoe zou deze crisis verholpen kunnen worden?

“We hopen dat de autoriteiten de problemen op zich nemen en informatie verstrekken. Dat ze hulpverleningsorganisaties toestaan om te helpen en met oplossingen komen om de structurele problemen te verhelpen. We zeggen dit al drie jaar lang. Anders zal de situatie binnenkort exploderen.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad