Dit plan werd goedgekeurd door de Patriottische Vereniging van Chinese Katholieken en de Raad van Chinese Bisschoppen, die geen van beiden door de Heilige Stoel worden erkend. Het doel van het plan is om "buitenlandse invloed" weg te nemen en om regeringscontrole over religieuze activiteiten te verzekeren, inclusief onderwerping van religieuze leiders aan de Communistische Partij.
De groepen hebben geen specifieke details vrijgegeven, maar het vijfjarenplan omvat "het begrijpen van de geschiedenis van de kerk" in China, het stimuleren van theologisch onderzoek en het benadrukken van evangelisatie. Architectuur, kunst en liturgie zullen ook veranderen om beter aan te sluiten bij Chinese idealen.
Het idee dat religies moeten voldoen aan Chinese principes leeft al jaren, maar president Xi Jinping benadrukte het idee in 2015 tijdens een toespraak tot het Verenigde Front, het toezichthoudende orgaan van alle niet-communistische entiteiten in China. Tijdens de toespraak pleitte Xi voor het uitroeien van invloeden van buitenaf op religie.
China en het Vaticaan onderhandelen momenteel en komen volgende week opnieuw bijeen. De South China Morning Post citeerde op 18 mei een eerdere toezegging van paus Franciscus dat hij "de Katholieke principes niet zal schaden" door China de macht te geven om eigen bisschoppen te benoemen. China wil echter niet toestaan dat de paus religieuze leiders benoemt, omdat het dit als invloed ziet van westerse idealen in het land.
Bron: Catholic Herald