De petitie, ingediend door het Britse kantoor van Kerk in Nood (ACN), roept premier Boris Johnson op om Maira Shahbaz en haar familie asiel te verlenen in het Verenigd Koninkrijk. Het meisje en haar familie zijn ondergedoken nadat ze doodsbedreigingen hebben ontvangen. Kerkleiders, advocaten en mensenrechtenorganisaties waarschuwden eerder al voor fatale gevolgen als ze Pakistan niet snel verlaten.
Bij het aannemen van de petitie sprak Fiona Bruce, gezant van het Verenigd Koninkrijk voor vrijheid van godsdienst of geloof, over een hartenkreet: “De situatie van Maira en haar familie is tragisch en de harten van velen gaan uit naar haar – zoals blijkt uit de duizenden en duizenden mensen die Maira’s petitie hebben ondertekend die ik vandaag heb ontvangen. Ik breng het onmiddellijk onder de aandacht van de minister van Binnenlandse Zaken, die er dringend aandacht aan moet besteden.”
Meer dan 12.000 mensen hebben Maira’s asielpetitie ondertekend tijdens de #RedWednesday-campagne, waarin een einde wordt geëist aan religieuze vervolging. De petitie werd vergezeld van een open brief aan de premier met het asielverzoek, getekend door meer dan 30 parlementsleden, bisschoppen en leiders van non-profits en andere mensenrechtenorganisaties.
Maira werd in april vorig jaar in de buurt van haar huis ontvoerd. Zij vertelde later aan de politie hoe zij op straffe van de dood werd gedwongen zich te bekeren tot de Islam en te trouwen met haar ontvoerder. De man in kwestie chanteerde haar met beelden van haar verkrachting door een groep. In augustus, bijna vier maanden later, ontsnapte ze aan haar ontvoerder, die haar nu beschuldigt van afvalligheid van de Islam. Sindsdien ontvangt haar familie voortdurend bedreigingen. Dat deze serieus zijn, blijkt uit de feiten. Verdachte personen zijn in de buurt van huis tot huis gegaan om te vragen waar ze verblijven.
Onder de vele bisschoppen die het asielverzoek van Maira steunen, is bisschop Philip Mounstephen. In 2019 stelde hij het onafhankelijke rapport op over vervolgde christenen voor de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Mgr. Mounstephen: “Tragische gevallen zoals dat van Maira Shahbaz zijn een testcase voor de toezegging van de Britse regering om vrijheid en religie voorop te stellen in haar buitenlands beleid. Ik dring er bij de regering op aan te erkennen dat de rechten van Maira mogelijk fataal zijn aangetast en haar asiel aan te bieden.”