fbpx

Pauselijke gezant op Cuba: “Laat demonstranten vrij”

vrijdag, 17 februari 2023
Nieuws
Kardinaal Beniamino Stella, de gezant van paus Franciscus bij de viering van de 25e verjaardag van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Cuba, heeft het regime gevraagd om activisten vrij te laten die in juli 2021 tijdens anti-regeringsprotesten werden vastgehouden.
ACN-20230215-140667 Cuba

Op vrijdag 10 februari voltooide kardinaal Beniamino Stella zijn rondreis langs de bisdommen van Cuba. De kardinaal kent dit land goed, aangezien hij in januari 1998, tijdens het baanbrekende bezoek van de paus, apostolisch nuntius in Cuba was. Juist omdat hij getuige was van die reis, vroeg paus Franciscus hem te vertegenwoordigen bij de herdenking, waarbij gelovigen uit alle bisdommen van het land aanwezig waren. De reis gaf kardinaal Stella de gelegenheid om te zien hoe belangrijk het werk van de Kerk met de meest behoeftigen in de samenleving is.

“Geduld en enthousiasme”
Tijdens de preek in een Mis in het bejaardentehuis van Santovenia sprak de kardinaal over het “welsprekende getuigenis” dat de religieuzen en leden van verschillende religieuze congregaties dagelijks afleggen “in hun dienst aan de meest behoeftigen, de zieken, de ouderen en de armen”. Hij noemde het cruciaal werk, dat wordt verricht “te midden van vele en complexe uitdagingen, waaronder “gebrek aan voedsel, goederen en medicijnen, een situatie die is verergerd door de pandemie en andere factoren.” Ten midden van deze dagelijkse uitdaging roemt de kardinaal het “geduld en enthousiasme” van allen die het religieuze leven hebben omarmd en hun dienst aan de meest kwetsbaren in de samenleving wijden.

Verzoening en broederschap
Het belang van de missie van de Kerk in de samenleving en van het werken aan verzoening waren twee van de belangrijkste boodschappen van de kardinaal tijdens zijn 18-daagse bezoek aan Cuba. Beide aspecten waren prominent aanwezig in zijn toespraak in de Universiteit van Havana, op woensdag 8 februari, in aanwezigheid van de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel. Bij die gelegenheid sprak kardinaal Stella over de noodzaak om authentieke verzoening en broederschap op het eiland te bevorderen, waardoor “de jeugd hun dromen en projecten in Cuba kan verwezenlijken zonder haat of broederstrijd.”

Vrijlating demonstranten
De gezant van paus Franciscus vertelde het publiek aan de universiteit ook over het belang van het aanmoedigen van een “cultuur van ontmoeting” die het mogelijk maakt “bruggen te bouwen waarover wij kunnen reizen in onze zoektocht naar het gemeenschappelijk goed, waarvoor wij allen verantwoordelijk zijn.” Deze woorden klonken door in de woorden die hij kort daarna bij het verlaten van de universiteit tot journalisten sprak en waarin hij vroeg om de vrijlating van demonstranten tegen de regering – vooral jongeren – die in juli 2021 waren gearresteerd. Volgens media beweerde kardinaal Stella dat paus Franciscus “een positieve reactie verwacht” en dat het “belangrijk is” dat de jonge demonstranten “naar hun huizen mogen terugkeren”.

De pauselijke gezant verklaarde ook dat hij voor zijn reis naar Cuba, op 7 januari, een ontmoeting had met paus Franciscus en dat zij over dit onderwerp hadden gesproken. “Deze kwestie ligt op tafel”, zei hij tegen journalisten, en voegde eraan toe dat de vrijlating van de jongeren de vorm zou kunnen aannemen van “amnestie of clementie”, hoewel de exacte terminologie ondergeschikt is.

Dankbaarheid
Toen de reis ten einde liep, publiceerden de katholieke bisschoppen van Cuba een boodschap, die ook naar Kerk in Nood (ACN) werd gestuurd, waarin zij kardinaal Stella bedankten voor zijn “gebaren van achting voor ons volk en voor de Kerk, en voor zijn bemoedigende woorden aan het adres van de armen en uitgeslotenen.” De bisschoppen bedankten de gezant ook voor de schenking van een zeer bijzondere relikwie, een druppel bloed van paus Johannes Paulus II, die “met diepe devotie” door de christelijke gemeenschap is ontvangen.