fbpx

Pauselijke gezant in Lviv: “Heilige Vader lijdt met jullie mee”

vrijdag, 11 maart 2022
Nieuws
De Poolse kardinaal Konrad Krajewsk bezocht woensdag, als pauselijke gezant, de vluchtelingen op het terrein van het seminarie in Lviv. Hij vertelt over de situatie aan Kerk in Nood.
War in Ukraine, February 2022

“Er is hier veel komen en gaan. Elke dag komen er duizenden vluchtelingen aan”, meldt pater Wladyslaw Biszko in gesprek met de internationale stichting Kerk in Nood (ACN). De priester leidt een pelgrims- en retraitehuis in Lviv, op hetzelfde terrein als het rooms-katholieke seminarie. De gebouwen, die grotendeels met steun van Kerk in Nood zijn gebouwd, worden sinds het begin van de oorlog gebruikt als opvang voor vluchtelingen uit heel Oekraïne en werden afgelopen woensdag bezocht door de gezant van paus Franciscus, de Poolse kardinaal Konrad Krajewski.

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

“We vragen niet naar religie”
Het huis staat open voor iedereen die een toevluchtsoord zoekt, legt de priester uit. “We vragen niet naar religie. Wel moeten mensen weten dat ze in een katholiek centrum zijn. We bidden voor de maaltijden en houden elke avond een devotie, die goed ontvangen wordt.”

“Ongeveer 120 mensen wonen hier voortdurend,” meldt pater Biszko. “Ze wachten gewoon af of ze terug kunnen naar hun huizen.” Het gaat vooral om moeders met hun kinderen of ouderen die hun vaderland niet willen verlaten – althans nog niet. De mensen slapen in elke beschikbare ruimte, ook op de grond in de vergaderzalen. Onder de vluchtelingen bevinden zich niet alleen Oekraïners. Ook internationale studenten die op bezoek komen, bijvoorbeeld uit India, zoeken hun heil. Voor de oorlog waren Lviv, Kiev, Odessa en Charkhov populair bij internationale studenten.

Geef aan mensen in Oekraïne via de actiepagina van Kerk in Nood

Dank aan iedereen die Oekraïne zijn liefde betuigt
Als gezant van paus Franciscus is kardinaal Krajewski sinds dinsdag in Oekraïne en probeert hij het hulpwerk van de Kerk te versterken. “De Heilige Vader is aanwezig in Oekraïne,” zei hij tijdens zijn bezoek, “hoewel hij in het Vaticaan is. Hij lijdt met u mee. De paus ervaart de kruisweg die jullie in Oekraïne bewandelen.” De kardinaal, die als aalmoezenier van de paus verantwoordelijk is voor de caritas in zijn naam, benadrukte het feit dat paus Franciscus na het begin van de oorlog een bezoek bracht aan de Russische ambassadeur bij de Heilige Stoel om op te roepen tot “medeleven en vrede”. Normaal gesproken is het de paus die de ambassadeurs oproept. “De paus pleit voor vrede op alle denkbare manieren”, aldus kardinaal Krajewski. “Tegelijkertijd is de paus dankbaar voor iedereen die zijn liefde betuigt aan Oekraïne.”

Meehelpen?
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Kerk in Nood internationaal een pakket van een miljoen euro noodhulp goedgekeurd. Het pakket wordt gebruikt om priesters en religieuzen te helpen die werken in parochies, weeshuizen en bejaardentehuizen, en allen die in het hele land vluchtelingen helpen. Helpt u mee? Geef uw donatie via onze actiesite voor Oekraïne en help mensen in Oekraïne nu zij de steun van de Kerk het meest nodig hebben!