“De aankondiging dat de Heilige Vader overweegt een bezoek te brengen aan Zuid-Soedan in februari volgend jaar, is met veel vreugde ontvangen door de plaatselijke katholieke gemeenschap”, zegt zuster Beta Almendra, missionaris in Wau, de op één na dichtstbevolkte stad van dit Afrikaanse land. Deze vreugde is begrijpelijk. Het bezoek was aanvankelijk voor de eerste dagen van juli gepland, maar werd uitgesteld om gezondheidsredenen.
Het land heeft nog steeds de aandacht van de internationale gemeenschap nodig. Geweld tussen gewapende groepen en honger zijn twee van de ernstigste problemen in Zuid-Sudan. Geschat wordt dat ongeveer zeven miljoen mensen, een derde van de bevolking, met ernstige voedselonzekerheid kampt. Deze situatie was al verergerd door de Covid-19 pandemie en is vandaag de dag verergerd door de oorlog in Oekraïne. In gesprek met Kerk in Nood (ACN) legt zuster Almendra uit dat er een schrijnend gebrek is aan internationale steun en dat dit ter plaatse voelbaar begint te worden. “Sommige niet-gouvernementele organisaties trekken zich terug uit het land”, aldus de 52-jarige zuster.
“Hier in Zuid-Soedan zijn we nog niet stabiel, we kunnen niet alleen lopen. Op één van de scholen waar ik werk, gaven we de kinderen één keer per dag eten. Voor veel leerlingen was dat de enige keer dat ze bonen of rijst aten, maar de school heeft dat moeten afbouwen omdat we de hulp niet meer kregen. Nu is er geen geld om eten voor de leerlingen te kopen.” De gevolgen hiervan zijn al zichtbaar in stijgende ziektecijfers en dalende cijfers.
Hoewel het gebied van Wau momenteel vrede kent, in tegenstelling tot andere delen van het land, is honger een van de belangrijkste gevolgen van de politieke onrust in Zuid-Sudan. Sinds 2013 woedt er een burgeroorlog tussen aanhangers van president Salva Kiir, die tot de Dinka-stam behoort, en vicepresident Riek Machar, die Nuer is. De oorlog heeft al meer dan 400 duizend doden en meer dan twee miljoen ontheemden geëist.
Op 15 september, toen hij van Kazachstan terugkeerde naar Rome, kondigde paus Franciscus aan dat hij overweegt de uitgestelde reis naar Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo in februari te maken. Hij zou worden vergezeld door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, primaat van de Anglicaanse Kerk, die ook een sterke aanwezigheid heeft in Zuid-Sudan. Welby was ook aanwezig bij de retraite die paus Franciscus in het Vaticaan leidde voor de Zuid-Sudanese politieke leiders, in april 2019.
Kerk in Nood financiert verschillende projecten in Zuid-Soedan. De pauselijke stichting steunt vooral pastoraal werk met vluchtelingen, de opleiding van religieuzen en catechisten, geeft financiële steun aan priesters met Misintenties en helpt hun pastorale en spirituele vorming te financieren. De donateurs van Kerk in Nood hebben ook bijgedragen aan de bouw en renovatie van infrastructuur voor pastoraal werk in steden als Wau, Juba en Yirol.