fbpx

Paus vraagt jonge Irakezen om ‘vertrouwen in toekomst’

woensdag, 17 oktober 2018
Nieuws
Afgelopen zaterdag, tijdens de synode voor de jeugd, ontving paus Franciscus de jonge Safa al Abbia uit Irak in zijn residentie Santa Marta.

De Heilige Vader vertelde de Irakees dat hij hoopte dat jonge Irakezen “het vertrouwen in de toekomst” zullen behouden. Op 20 oktober keert Safa terug naar zijn land om bij zijn zieke moeder te zijn. De synode van de bisschoppen eindigt pas op 28 oktober, dus de Chaldeeër zal er niet zijn voor het einde van de debatten.

Niet ontmoedigd raken
Na de ontmoeting met Safa al Abbia, verzekerde paus Franciscus hem ervan dat hij zich bewust is van het lijden dat de Iraakse christenen kennen. Niettemin nodigde hij hem uit om “vertrouwen te bewaren in de toekomst” en om “niet ontmoedigd te raken.” De jonge Chaldeeër uitte de wens van veel Christenen in zijn land om de paus ooit in Irak te zien.

Toespraak bij synode
Op 11 oktober sprak Safa al Abbia ook tijdens de synodale vergadering. Na zijn toespraak werd hij enkele minuten lang toegejuicht. De uitdaging waarmee de Irakezen worden geconfronteerd, is volgens hem die van “vrede, stabiliteit en het recht om waardig te leven.” Hij nodigde de deelnemers uit om te bidden voor de jongeren in Irak, maar ook voor alle christelijke minderheden.

Safa Al Abbia is lid van de Chaldeeuwse kerk. Deze aan Rome geünieerde Kerk, wiens patriarch kardinaal Louis-Raphaël Sako is, is een van de elf Oosterse Katholieke Kerken aanwezig in Irak. Van de miljoen Chaldeeërs in de wereld leven er nog maar minder dan de helft in Irak.

Bron: Aleteia