Paus roept op tot gebed voor vrede in Oekraïne

dinsdag, 25 januari 2022
Nieuws
Paus Franciscus spreekt zijn bezorgdheid uit over de toenemende spanningen die de vrede in Oekraïne bedreigen en roept op om woensdag 26 januari een dag van gebed voor de vrede te houden.
Support for the refugees from the war zone to Luhansk and Donetsk for the Diocese of Kharkiv-Zaporizhzhya / Eastern Ukraine

Bij de afsluiting van het Angelus van zondagmiddag heeft paus Franciscus zijn bezorgdheid geuit over de toenemende spanningen. Deze dreigen de kansen op vrede in Oekraïne en de veiligheid op het Europese continent in het algemeen te doen kantelen. In reactie daarop heeft de paus voorgesteld om aanstaande woensdag 26 januari een dag van gebed voor de vrede te laten zijn.

Er is in Oost-Oekraïne officieel sprake van een staakt-het-vuren, maar er wordt regelmatig geschoten. Daarbij vallen ook doden en gewonden. Ook een misverstand of ongeluk kan tot nieuw geweld leiden. De landen hebben al bijna acht jaar lang een conflict, dat begon toen Rusland de Krim, een schiereiland dat bij Oekraïne hoorde, innam. Recent heeft Rusland nieuwe troepen gestationeerd nabij de grens met Oekraïne, waardoor de angst voor een inval en bezetting van het land is toegenomen.

“Ik doe een hartelijke oproep aan alle mensen van goede wil om tot de Almachtige God te bidden dat alle politieke acties en initiatieven in dienst mogen staan van menselijke broederschap en niet van partijbelangen”, aldus de paus. Hij voegde eraan toe dat wie zijn eigen doelen nastreeft ten nadele van anderen, verachting toont voor zijn eigen roeping als mens, “want wij zijn allen geschapen als broeders en zusters.” De paus heeft in het verleden herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de spanningen in Oekraïne. Ook heeft hij eerderd aangemoedigd om te bidden voor vrede en dat dialoog en onderhandeling de overhand mogen krijgen om de situatie op te lossen.

Bron: Vaticaan Nieuws