fbpx

Paus Franciscus in 2019 naar Marokko

donderdag, 15 november 2018
Nieuws
Paus Franciscus brengt volgend jaar een bezoek aan Casablanca en Rabat in Marokko. Grote vraag is daarbij of hij het gebrek aan vrijheid van godsdienst zal aankaarten.
Kerk-Marokko

Paus Franciscus brengt van 30 tot 31 maart 2019 een bezoek aan Marokko. Hij zal er – op uitnodiging van koning Mohammed VI en de katholieke bisschoppen in het land – de steden Rabat en Casablanca bezoeken. Marokko telt 29 miljoen inwoners en een kleine katholieke gemeenschap van zo’n 21.000 gelovigen, zo’n 0,1 procent van de bevolking.

Godsdienstvrijheid heikele kwestie
Grote vraag is of de paus het gebrek aan vrijheid van godsdienst in het land zal aankaarten. Volgens de grondwet is Islam de staatsreligie van Marokko, maar is vrijheid van godsdienst garandeert. De praktijk is echter anders. De wet verbiedt namelijk ook om Moslims te doen ‘twijfelen aan hun geloof’, een interpretatie waarbinnen zowel proselytisme als evangelisatie – zelfs met literatuur – tot celstraffen kunnen leiden. Hoewel de godsdienstvrijheid recent licht is verbeterd, maken experts zich zorgen over een toename van Islamitisch conservatisme.

Bron: Kerk in Nood