fbpx

Paus bedroefd over gevangenisstraf (26 jaar) bisschop Nicaragua

maandag, 13 februari 2023
Nieuws
Tijdens het Angelusgebed heeft paus Franciscus gisteren zijn bezorgdheid geuit over de situatie van bisschop Rolando Alverez. De Nicaraguaanse bisschop is vrijdag door het regime van dictator Ortega tot 26 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij had geweigerd in ballingschap te gaan.
Visit of Rolando José Alvarez Lagos from Nicaragua at ACN International in Königstein 24.06.2019

“Het nieuws uit Nicaragua heeft mij zeer bedroefd, en ik kan niet anders dan met bezorgdheid denken aan bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa, om wie ik veel geef, die tot 26 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, en ook aan hen die naar de Verenigde Staten zijn gedeporteerd. Ik bid voor hen en voor allen die lijden in dat dierbare land, en ik vraag om uw gebed.”

De bisschop van Matagalpa, die een uitgesproken criticus is van het Nicaraguaanse regime, heeft geweigerd de ballingschap te aanvaarden die dictator Daniel Ortega heeft aangeboden. Bisschop Alvarez, het gezicht van de oppositie tegen het regime van Daniel Ortega in Nicaragua, zal een gevangenisstraf van 26 jaar moeten uitzitten nadat hij vrijdag schuldig werd bevonden aan “samenzwering en verspreiding van valse berichten.” Dit vonnis volgde nadat de bisschop de door dictator Daniel Ortega aan 222 politieke gevangenen aangeboden ballingschap had geweigerd, die donderdagavond in Miami werden verwelkomd.

Een bisschop “zeer geliefd” door paus Franciscus
Volgens het verslag van dictator Ortega op de nationale radio en televisie wachtte de 56-jarige bisschop van Matagalpa op de luchthaven tussen de politieke gevangenen toen hij naar verluidt stelde dat hij “niet aan boord van het vliegtuig zou gaan voordat hij met de bisschoppen had gesproken.” De geestelijke werd daarop naar de Modelo penitentiaire inrichting gebracht.

Onder de 222 verbannen gevangenen bevinden zich verscheidene door het regime veroordeelde leden van de Kerk. Op maandag 7 februari werden drie priesters, twee seminaristen, een diaken en een leek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens “samenzwering” en “het verspreiden van valse berichten.”

Kerk toevluchtsoord demonstranten
In een brief heeft de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie haar solidariteit betuigd met de Kerk in Nicaragua, die “zwaar te lijden heeft onder vervolging door de staat”. De in Miami gevestigde hulpbisschop van Managua, Silvio José Báez, sprak zijn vreugde uit over de vrijlating van de politieke gevangenen, maar noemde hun verbanning een “misdaad.”

De betrekkingen tussen de katholieke Kerk en de regering van Daniel Ortega zijn verslechterd sinds 2018, toen demonstranten die opriepen tot het aftreden van de Nicaraguaanse president na geweld hun toevlucht zochten in kerken. Sindsdien heeft president Ortega de katholieke kerk ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan een door Washington beraamde couppoging.

Gebed paus
“Laten we ook de Heer vragen, op voorspraak van de Onbevlekte Maagd Maria, om de harten van de politieke leiders en alle burgers te openen voor het oprechte zoeken naar vrede, die voortkomt uit waarheid, rechtvaardigheid, vrijheid en liefde, en die wordt bereikt door het geduldig nastreven van de dialoog,”, aldus paus Franciscus zondag.

Bron: Vatican News