In een verklaring gericht aan Kerk in Nood, omschrijft de kardinaal het drama dat zich maandag in de haven de hoofdstad van Libanon heeft voltrokken en roept hij op tot solidariteit.
“Beiroet is een verwoeste stad. Er is een ramp gebeurd door de mysterieuze explosie in de haven. Beiroet, de bruid van het Oosten en de vuurtoren van het Westen is gewond. Het is een oorlogsscène zonder oorlog. Vernietiging en verlatenheid in al haar straten, wijken en huizen.
Tientallen burgers hebben het leven verloren, duizenden zijn gewond geraakt. Ziekenhuizen, kerken, huizen, instellingen, hotels, winkels, hotels en diverse openbare en particuliere instellingen zijn verwoest. Honderden gezinnen zijn dakloos. Dit alles gebeurt terwijl Libanon zich juist in een staat van economisch en financieel bankroet bevindt, waardoor zij niet in staat is deze menselijke en stedelijke ramp het hoofd te bieden. Het Libanese volk is arm en noodlijdend.
De Kerk, die een hulpnetwerk heeft opgezet op het hele Libanese grondgebied, wordt vandaag de dag geconfronteerd met een nieuwe grote taak. Zij kan deze niet alleen aan om volledig solidair te zijn met de getroffen families, slachtoffers en gewonden en ontheemden en klaar te staan om hen te verwelkomen in haar instellingen.
In naam van de Kerk in Libanon bedank ik de staten die zich bereid hebben verklaard Beiroet, een verwoeste stad, te helpen. Ik richt me tot andere broederlijke en bevriende landen, tot de grote staten, evenals tot de Verenigde Naties, met de vraag om zich te mobiliseren en onmiddellijk hulp te bieden om, zonder enige politieke overweging, de stad Beiroet te redden. Want wat er is gebeurd, gaat verder dan politiek en conflicten. Ik doe ook een beroep op liefdadigheidsorganisaties in verschillende landen om Libanese gezinnen, in het bijzonder in Beiroet, te helpen, zodat hun wonden kunnen genezen en ze hun huizen kunnen herstellen.
De afgelopen jaren heeft Libanon te maken gehad met een reeks politieke, veiligheids-, economische en financiële rampen die interventies vereisen om het land te redden. Libanon, dat het alfabet aan de wereld heeft aangeboden, verdient de steun van broeders en vrienden om zijn hoofdstad te herstellen, door middel van de onmiddellijke oprichting van een ‘door de VN gecontroleerd fonds’ om de hulp te beheren.
Ik richt me tot u omdat ik weet dat u van Libanon houdt en dat u op deze oproep zult ingaan. Ik richt me tot u omdat ik weet hoezeer u wilt dat Libanon zijn historische rol in dienst van de mensheid, de democratie en de vrede in het Midden-Oosten en in de wereld terugkrijgt."
Maandag 5 augustus 2020
Béchara Boutros kardinaal Rai
Patriarch van Antiochië en de Oriënt
Kerk in Nood steunt al vele jaren projecten in Libanon en heeft toegezegd te helpen waar mogelijk. Wilt u dit werk steunen? Maak dan uw gift over onder vermelding van 'Ramp Libanon' of doneer veilig en snel via deze website.