Patriarch Raï aan Hezbollah: “Stop met Libanon in oorlog slepen”

dinsdag, 06 april 2021
Nieuws

In berichten in de media heeft de Maronitisch-katholieke patriarch Beshara Raï Hezbollah er openlijk van beschuldigd Libanezen in een oorlog tegen Israël te willen meeslepen. Dit tegen de wil van het volk en zonder hun mening te vragen.

Kardinaal Raï, hoofd van de Maronitische Kerk, is betrokken bij het formeren van een nieuwe regering die vrede moet garanderen en bepleit daartoe neutraliteit. In zijn videoboodschap herinnerede hij Hezbollah eraan dat volgens de grondwet beslissingen over inmenging in buitenlandse aangelegenheden moeten worden genomen door de regering en met een tweederde meerderheid.  “Waarom zijn jullie tegen neutraliteit? Willen jullie ons dwingen oorlog te voeren?”, aldus de patriarch in een video die in de nacht van 31 maart op 1 april viraal ging op sociale netwerken. “Waarom verwerpt u een initiatief tot neutraliteit dat in uw belang en dat van alle Libanezen is en de weg opent naar welvaart? Waarom heeft u besloten de Libanezen mee te sleuren in een oorlog die u besloten heeft te voeren zonder eerst naar hun mening te vragen? Heeft u de Libanezen om advies en goedkeuring gevraagd voordat u zich in Syrië, Irak en Jemen mengde? Heeft u de mening van de regering gehoord voordat u een beslissing nam over oorlog of vrede met Israël?”

Hezbollah is van mening dat Libanon niet neutraal kan zijn tegenover Israëlische “dreigementen” en meent dat een internationalisering van de kwestie onder hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties zou neerkomen op een “oorlogsverklaring.” De patriarch heeft deze mogelijkheid echter nooit genoemd, maar opperde wel een conferentie onder het oog van de VN om Liban uit het politieke moeras te halen waarin het verkeert.

Bron: AsiaNews