fbpx

Patriarch Kirill eist gehoorzaamheid preventiemaatregelen

donderdag, 30 april 2020
Nieuws
Het aantal gevallen van besmetting en sterfgevallen onder hooggeplaatste leden van de Orthodoxe Kerk als gevolg van het coronavirus neemt toe. Patriarch Kirill roept de gelovigen daarom, op dreigende toon, op om hun verantwoordelijkheid te dragen.

Het patriarchale comité heeft een verklaring afgelegd over de maatregelen die tegen het coronavirus moeten worden genomen. Het roept iedereen in de Kerk op “om de maatregelen te nemen die ingingen vanaf het moment dat de dreiging van de epidemie zich voordeed.” In werkelijkheid bekritiseren velen in het land het patriarchaat voor de trage reactie op de crisis. Het patriarchaat stelt verder dat het over kan gaan tot schorsing. “Trouwe” priesters wordt aanbevolen om de pastorale hulp in huizen te verzekeren met alle nodige voorzorgsmaatregelen.

Ondertussen zijn er veel tragische sterfgevallen van Russische priesters. Een novice uit het Lavra di St. Sergiusklooster, Dmitri Pelinenko, stak zichzelf in brand nadat bij hem infectie met het coronavirus werd bevestigd. Hij was ontsnapt uit het raam van het ziekenhuis waar hij was opgenomen. Het hoofd van het secretariaat van het patriarchaat van Moskou en de vicaris van de patriarch, bisschop van Pavlovo Foma werden opgenomen vanwege het coronavirus. Hij was zojuist benoemd tot pastoor van de patriarchale Epifanie-kathedraal in Elokhovo, waar priester Aleksandr Agejkin aan het virus was overleden. In de Oeral liep metropoliet Grigorij Petrov het virus op samen met een dozijn priesters tijdens de Paaswake in de plaatselijke kathedraal van San Simeone. Opvallend is dat alle belangrijke hiërarchische structuren van de Russisch-orthodoxe kerk worstelen met het coronavirus, maar dat vooral de monniken zwaar zijn getroffen.

Bron: AsiaNews