Hij waarschuwde voor een uittocht van gelovigen uit een land waar het aantal Christenen meer dan 2 miljoen of 35 procent bedraagt: “We zijn heel erg bang dat als deze crisis aanhoudt, het binnen een paar jaar het einde zal zijn van de Christenen in Libanon en het hele nabije Oosten. Als Christenen vertrekken, zoals in Irak, Syrië en Turkije is gebeurd, komen ze normaal gesproken niet terug. Ze vragen zich af: ‘Waarom zouden we terugkeren als we onze kinderen geen fatsoenlijk leven en geen godsdienstvrijheid kunnen garanderen?’”
Cijfers vertellen hele verhaal
De cijfers vertellen volgens hem het hele verhaal: “Een van onze geestelijken ging een verblijfsvergunning halen en een ambtenaar vertelde hem dat ze 5.000 paspoorten per dag uitgeven, en schatte dat minstens 3.000 daarvan voor Christenen zijn die vertrekken. We kunnen hen er niet van overtuigen te blijven, omdat ze zeggen: ‘Hoe kunnen we deze situatie verdragen? Er is geen hoop voor ons, geen toekomst.’ Je moet naar de problemen in Libanon kijken en tegen de politici zeggen: genoeg is genoeg. Misschien is dit niet meer in het belang van de westerse politici. Zij hebben andere zaken aan hun hoofd.”
Vorige week braken in Beiroet gevechten uit. Daarbij vielen zeven doden een na demonstratie om rechter Tarek Bitar te laten verwijderen uit het onderzoek naar de havenexplosie van 2020 in Beiroet. Daarbij kwamen meer dan 200 mensen om en werden grote delen van de stad met de grond gelijk gemaakt. De christelijke wijk naast de haven werd zwaar getroffen.
“Westen niet eerlijk”
Het land verkeert in een ernstige economische crisis die heeft geleid tot een torenhoge inflatie. Als gevolg van corruptie, een zwakke openbare infrastructuur en de COVID-19 pandemie, leeft meer dan 50 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Patriarch Younan is kritisch over de westerse prioriteiten en zegt dat de Europese regeringen meer geïnteresseerd zijn in dierenrechten en in het toegeven aan een dominante seculiere mainstream, ten koste van Christenen. “Het Westen doet niet met wijsheid en eerlijkheid wat het zou moeten doen om minderheden in het Midden-Oosten te verdedigen, met name de Christenen. Wij zijn hier al millennia. We hebben allerlei vormen van onderdrukking doorstaan.”
Kerk in Nood (ACN) heeft in Libanon meer dan 5,4 miljoen euro aan hulp geboden na de ontploffing in de haven van 2020. Na de aanvankelijke noodhulp worden nu de reparaties aan kerkgebouwen in de christelijke wijk van Beiroet gesteund. In 2021 heeft ACN tot nu toe meer dan 100 projecten in Libanon en Syrië gesteund.