fbpx

Patriarch: "Bespaar Libanon winter van Arabische lente"

woensdag, 30 oktober 2019
Nieuws
Duizenden Libanezen vormden gisteren een menselijke keten van Tripoli tot Tyre om te protsteren tegen het achterblijven van economische hervormingen en maatregelen tegen corruptie.
20191030-Libanon-protesten

De keten – alleen onderbroken in de gebieden met een sjiitische meerderheid – van 170 km lang is een nieuwe stap in de reeks van anti-regeringsprotesten die op 17 oktober zijn uitgebroken. De Maronitische patriarch, kardinaal Beshara Raï sprak gisteren voor afgevaardigden en demonstranten van de CPL (de patriottische stroming, van christelijke afkomst) die de zondagmis in Bkerké bijwoonden. Hij benadrukte daarbij de ethische dimensie van de crisis die het land doormaakt.

Het hoofd van de Maronitische kerk gaf aan de demonstraties als "een positieve hervormende revolutie" te zien en sprak over een "staat waarin plaats is voor inclusief burgerschap en diversiteit. Wij zijn een democratisch land, geen dictatuur, pluralistisch en niet totalitair, nationaal en niet sektarisch. Niemand heeft het recht om de stem van de mensen in hun eigen persoon samen te vatten en hun eigen visie op dingen op te leggen en hun eigen wil ”.

De patriarch riep op tot de vorming van een regering "geheel bestaande uit nieuwe, gematigde en neutrale gezichten”, waarvan de samenstelling vooraf vastgesteld moet worden om elk gevaar van terugkeer van de huidige uitvoerende macht uit te sluiten. De nieuwe regering zou de taak hebben het hervormingsprogramma uit te voeren dat op 21 oktober door Saad Hariri is aangekondigd en door de uitvoerende macht zelf en door het staatshoofd is goedgekeurd. De patriarch nodigde de aanwezigen uit om elke dag om 17.30 uur met hem de rozenkrans te reciteren, als uitweg uit de crisis en "om Libanon de winter van een destructieve Arabische lente te besparen.”