fbpx

Pater Paolo: “U bent instrument van Voorzienigheid”

Project
Manaus in Brazilië is de hoofdstad van de deelstaat Amazonas en een van de belangrijkste financiële, industriële en economische centra van de noordelijke regio van Brazilië. Deze metropool met meer dan 2 miljoen inwoners blijft onophoudelijk en op chaotische wijze groeien. Sinds januari van dit jaar is zij getuige van de ineenstorting van haar gezondheidszorg als gevolg van de Covid-19 pandemie. De staat wordt overspoeld door de crisis in de gezondheidszorg, een situatie die onhoudbaar is geworden.
Project for the most needy families in Manaus during pandemic of coronavírus

In het gebied zijn onder meer de Minderbroeders van Amazonas en Roraima werkzaam. Pater Paolo Maria Braghini, een Italiaanse broeder, legt de situatie uit aan Kerk in Nood (ACN): “In het historische centrum van Manaus en de voorsteden organiseren we samen met de parochies een reeks activiteiten, waaronder de zorg voor daklozen, het verlenen van geestelijke zorg, het horen van biecht en ook het samenwerken met lekenhelpers in andere delen van de stad”, zegt hij. Kerk in Nood steunt Braghini  en andere missionarissen die in de hele regio werken met Misintenties van de weldoeners. De vorm van hulp is belangrijk, want sinds het begin van de pandemie zijn de zondagse collectes waarop zij mochten rekenen drastisch gedaald. De kerken zijn al langere tijd gesloten en er heerst in het hele land een economische crisis.

Wanhoop
De pandemie zaait wanhoop onder de bevolking. “Op dit historische moment, vooral met de tweede golf van de pandemie, is de honger echt hartverscheurend. Mensen huilen en schreeuwen naar de hemel. We hebben gezinnen in de buitenwijken die niets hebben om van te leven. Velen van hen zijn uit het binnenland gekomen en hier aangekomen in de hoop in de stad voedsel te vinden. Maar hier vinden ze alleen honger en werkloosheid. En als klap op de vuurpijl hebben ze nu niet eens meer een moestuintje om voedsel te verbouwen, of een rivier om in te vissen.”

De Minderbroeders van het Amazonegebied en Roraima hebben daarom een project opgezet om de gezinnen basisvoedingsmiddelen te verstrekken, zodat zij de crisis kunnen doorstaan. “Met hulp van de leiders van de plaatselijke gemeenschap hebben we de meest behoeftige gezinnen geïdentificeerd – grote gezinnen en zeer arme gezinnen, weduwen, mensen die aan tuberculose lijden en werklozen die weinig hoop hebben dat dit leven hun een nieuwe kans zal bieden”, legt pater Paolo uit.

Instrument van Voorzienigheid
Kerk in Nood heeft noodhulp goedgekeurd, zodat de broeders kunnen helpen hen van voedsel te voorzien. Frei Paolo is de weldoeners zeer dankbaar. “Geliefde weldoeners van Kerk in Nood”, schrijft hij. “Namens alle Broeders Kapucijnen van Amazonas en Roraima, en vooral namens de honderden gezinnen die hiervan zullen profiteren, wil ik u vanuit mijn hart bedanken. Op dit uiterst moeilijke moment van de pandemie, die de gezinnen in de armste buitenwijken van Manaus zwaar treft en hun leven tot een drama van leven en dood maakt, zijn deze basisvoedingsmiddelen veel meer dan een eenvoudige hulp om de honger – die toch al zo’n pijn doet – te stillen. Ze zijn een teken dat God deze arme mensen niet in de steek heeft gelaten. U, de weldoeners, hebt uzelf daarmee omgevormd tot instrumenten van de goddelijke voorzienigheid en tot een vitale bron van hoop”.

Onder de begunstigden van de voedselpakketten zijn mensen als María Madalena, uit de wijk Cidade de Deus. “Het is een zegen geweest om dit pakket met basisvoedingsmiddelen te ontvangen, want mijn zoon en ik hebben geen werk”, legt ze uit. Fátima da Conceição, in de wijk Colônia Terra Nova, is het daarmee eens: “Uw donatie kwam juist toen we de moeilijkste tijd doormaakten. Jullie helpen ons zodat we kunnen eten. Ik ben jullie allemaal zo dankbaar! Moge God een ieder zegenen die hieraan heeft bijgedragen!”

Meer dan eten
Het werk van de broeders beperkt zich niet tot het verstrekken van de levensmiddelen, maar is ook gericht op het brengen van een gevoel van waardigheid en het zoeken naar oplossingen op langere termijn. Zo verstrekken de broeders naast de voedselmanden ook zaden en moedigen ze gezinnen aan hun eigen groenten te kweken, al was het maar in eenvoudige bloempotten. “En waar mogelijk moedigen we hen aan om dieren te fokken, zoals kippen. Zo willen we hen helpen de ingebakken mentaliteit van passief ontvangen te overwinnen. Ze moeten zelf iets doen om uit hun situatie te geraken, waar mogelijk”, legt Frei Paolo uit. De broeders volgen de vooruitgang van de gezinnen dan ook nauwgezet. Ze willen elk gezin dat ze bezoeken helpen oplossingen te vinden voor hun eigen leven en een manier om zichzelf te onderhouden.

Al meer dan 30 jaar steunen de weldoeners van Kerk in Nood tientallen projecten in de regio, zoals pater Paolo zich herinnert. “U hebt ons al bij veel projecten geholpen. U hebt ons geholpen om een boot te kopen, zodat we de gemeenschappen langs de rivier konden dienen, een auto, zodat we de snelwegen naar Roraima en Humaitá konden nemen, en tot op de dag van vandaag plukken we de vruchten van deze giften. Onze aanwezigheid hier brengt hoop en het Woord van Christus aan de mensen. Zowel wijzelf als onze mensen zijn u daar oneindig dankbaar voor.”