fbpx

Parochianen vieren Mis buiten in brand gestoken kerk

dinsdag, 22 augustus 2023
Nieuws
Met tranen van verdriet en angst woonden afgelopen zondag zo’n 700 mensen de heilige Mis bij buiten hun uitgebrande kerk in de Pakistaanse stad Jaranwala. De kerk van de heilige Paulus was één van de kerken die doelwit werd bij een van de ergste uitbarstingen van geweld in het land sinds een generatie.
0821Pakistan_1-c-Caritas-Pakistan-Faisalabad-e1692695176618

Bisschop Indrias Rehmat van Faisalabad ging voor in de Mis in de straten van Jaranwala, waar op woensdag 16 augustus nog duizenden mensen ternauwernood ontsnapten aan een menigte van duizenden relschoppers. Maar liefst 24 kerken, honderden christelijke huizen en een christelijke begraafplaats waren het doelwit van de aanval die volgde op berichten over een beschuldiging dat twee christenen de Koran hadden ontheiligd.

Na de dienst buiten de kerk vertelde een leider van de christelijke gemeenschap, die om veiligheidsredenen niet bij naam genoemd wordt, aan Kerk in Nood (ACN): “De meeste mensen huilden tijdens de Mis. Het was een zeer pijnlijke tijd, maar een kans om hun gevoel van verlies en verdriet met elkaar te delen.”

Gemengde reacties onder lokale moslims
Hoewel er meer dan 30 politieagenten – waaronder elitetroepen – aanwezig waren, heerste er angst onder de aanwezigen. “Toen we naar binnen gingen, staarden sommige lokale moslims ons met grote ogen aan. Ze hadden boze gezichten en begonnen ons uit te schelden en beledigende taal te uiten.”

Andere christelijke leiders meldden een wijdverspreide bezorgdheid onder veel moslims, die zich volgens hen “schaamden” over wat er gebeurd was en op elke mogelijke manier wilden helpen. Ze zeiden dat moslimleiders erop stonden dat degenen die verantwoordelijk waren voor het geweld voor het gerecht gebracht zouden worden.

De contactpersoon van ACN voegde eraan toe dat veel van de christenen die terugkeerden naar Jaranwala geschokt waren door de omvang van de schade aan hun huizen en op de grond sliepen zonder elektrisch licht en niet in staat waren om eten te koken. “De mensen die naar hun huizen terugkeerden, vonden niets. Maar ze kunnen nergens anders heen – ze kunnen niet buiten op straat of in de velden blijven slapen.”

Bisschoppen roepen op tot gerechtigheid
De Pakistaanse Katholieke Bisschoppenconferentie (PCBC) reageerde op de meest recente vervolgingen met een verklaring waarin ze opriepen tot gerechtigheid. “De PCBC veroordeelt deze schandelijke daad en dringt er bij de federale en provinciale interim-regeringen op aan om strenge maatregelen te nemen tegen de daders om hen voor het gerecht te brengen”, schreven de bisschoppen.

“De christelijke gemeenschap is geterroriseerd en bang gemaakt door een kleine groep onverlaten om hen te laten geloven dat christenen in feite tweederangsburgers van Pakistan zijn en zullen blijven. We vragen de regering om krachtige maatregelen te nemen om de minderheden te beschermen en om beleid in werking te stellen dat ons als natie kan helpen om vreedzame mensen en een betere samenleving te worden, zodat dergelijke incidenten in de toekomst niet meer zullen plaatsvinden.”

In dezelfde verklaring bedanken de bisschoppen vele publieke, religieuze, juridische en politieke figuren voor hun solidariteit met de christelijke gemeenschap in deze tijd van strijd, maar ze vragen ook: “Zal gerechtigheid geschieden? Het is erg triest om te zeggen dat ervaringen uit het verleden ons laten zien dat er niets is gebeurd en dat alles is vergeten.”

De Kerk zorgde ondertussen voor voedselpakketten, zeep en andere hygiëne-producten, bekers, borden en andere basisbenodigdheden voor het huishouden. “Veel gezinnen missen maaltijden. Ze hebben geen fornuis zodat ze zelfs geen thee kunnen zetten. Ze zijn erg emotioneel en bang”, aldus de contactpersoon van Kerk in Nood.

Foto: © Caritas Pakistan Faisalabad