In een uitgebreid rapport dat naar de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) is gestuurd, herhaalt de NCJP de eerdere veroordeling van de Pakistaanse katholieke Bisschoppenconferentie van het “aanhoudende misbruik” van de godslasteringwetten. “Er moet snel en onpartijdig recht worden gesproken om het vertrouwen in het rechtssysteem te herstellen… en om politiefunctionarissen verantwoordelijk te houden voor hun passiviteit.”
Wrok buren vanwege jaloezie
Het rapport beschrijft de gebeurtenissen die leidden tot valse beschuldiging van godslastering en de aanval op Masih. “Naar verluidt koesterden de buren een wrok tegen de familie van Nazir, die relatief welvarend is, omdat zijn schoenenbedrijf het vrij goed deed. Er was ook een zekere mate van jaloezie tegenover deze christelijke familie.”
Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van een reeks vreedzame protesten die georganiseerd werden door de NCJP en aartsbisschop Joseph Arshad op verschillende gouvernementele en religieuze plaatsen in Islamabad en Gujuranwala, waarbij leden van de christelijke gemeenschap hun verontwaardiging uitten over de aanval en gerechtigheid eisten voor de heer Masih.
Aanbevelingen voor autoriteiten
De NCJP, sinds lange tijd projectpartner van Kerk in Nood, deed ook een aantal aanbevelingen aan de Pakistaanse autoriteiten om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, de protocollen voor wetshandhaving te verbeteren en de dialoog tussen religies te bevorderen. Onder deze aanbevelingen bevond zich een oproep voor een gerechtelijk onderzoek, om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de aanval, en de levering van onmiddellijke financiële compensatie, juridische ondersteuning en traumazorg voor de familie van de heer Maish.
Het rapport roept ook op tot het nemen van veiligheidsmaatregelen om de christelijke gemeenschap te beschermen en te voorkomen dat er in de toekomst valse aanklachten wegens godslastering tegen hen worden ingediend. De NCJP sloot haar rapport af met de opmerking dat de organisatie “zich blijft inzetten voor gerechtigheid en vrede en dringt er bij zowel de lokale als de internationale gemeenschap op aan om hun inspanningen voor de bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen te ondersteunen”.
Nazir Masih overleed op 3 juni in het ziekenhuis nadat hij op 25 mei door een menigte in elkaar was geslagen. De christelijke man, die in de 70 was, werd behandeld in het het militair ziekenhuis in Rawalpindi, waar hij twee chirurgische ingrepen had ondergaan, maar bezweek aan hoofdwonden.