Pakistan: “Christenen wordt coronahulp geweigerd”

woensdag, 13 mei 2020
Nieuws
In Pakistan worden NGO's en moslimleiders ervan beschuldigd dat zij weigeren noodhulp vanwege Corona te verlenen aan Christenen en andere religieuze minderheden, ook al behoren zij tot degenen die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen.
ACN-20160121-34872 Pakistan hulp

Cecil Shane Chaudhry, uitvoerend directeur van de Nationale Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede (NCJP), een katholieke mensenrechtenorganisatie, vertelt dat religieuze organisaties en moskeeën op diverse plaatsen hebben verkondigd dat Christenen zich niet hoeven te melden voor voedsel en andere noodhulp.  Volgens de directeur werd Christenen in een dorp dichtbij Lahore op Raiwind Road voedselhulp ontzegd. En in het dorp Sandha Kalan in Punjab werden ongeveer 100 christelijke families van voedseldistributie uitgesloten. “Volgens berichten van mensen ter plaatse weigerde het noodhulppersoneel om hulp te geven aan niet-moslims, aangezien de donaties waren gekomen als Zakaat - aalmoezen  in overeenstemming met de sharia.”

Chaudhry legt aan Kerk in Nood uit dat Christenen en andere religieuze minderheden juist hulp nodig hebben, omdat velen van hen slecht betaalde banen hebben en afhankelijk zijn van dagloon. “Hun werk en inkomen is in gevaar vanwege de lockdown. Het coronavirus kent geen grenzen. Iedereen is in gevaar, ongeacht zijn of haar religie. Dus hoe kan het eerlijk zijn om voedsel en andere noodhulp aan Christenen en andere minderheden te weigeren, vooral als ze op dit moment het meest lijden?”

Nu de Pakistaanse overheid de maatregelen versoepelt, vreest Chaudry een piek in coronagevallen onder Christenen en andere minderheden. Hij benadrukt dat vrouwen uit minderheidsgroepen vooral gevaar lopen op besmetting, omdat hun banen meer risico met zich meebrengen. De directeur roept de Pakistaanse regering op om maskers, handschoenen en andere corona-beschermingsmiddelen te verstrekken aan sanitaire werkers en huishoudelijk personeel.

Pakistan kent volgens de meest recente rapporten 32.819 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. Er zijn 733 sterfgevallen, al benadrukt Chaudhry dat veel gevallen waarschijnlijk niet gemeld worden.

Kerk in Nood heeft een noodhulpprogramma van 5 miljoen euro tegen corona om het werk van de lokale kerken wereldwijd te ondersteunen.