fbpx

Pakistaanse Maira (14) is huis ontvoerder ontvlucht

woensdag, 26 augustus 2020
Nieuws
De ontvoerde Pakistaanse Maira Shahbaz is ontsnapt uit het huis van de man die volgens het Hooggerechtshof van Lahore haar wettige echtgenoot is. Na haar ontsnapping is ze naar een politiebureau gegaan, waar ze verklaarde dat ze werd gefilmd terwijl ze door hem werd verkracht.
14 year old Christiana bducted during COVID-19 lockdown in Pakistan 2020

Kerk in Nood (ACN) ontving een kopie van Maira’s verklaring bij de politie van de advocaat van de familie, Khalil Tahir Sandhu. Daarin is beschreven hoe ze werd ontvoerd en welke wreedheden ze tijdens haar gevangenschap heeft ondergaan. In haar verklaring weerlegt het katholieke meisje haar vermeende bekering van het christendom. Ze benadrukte dat ze was misleid om blanco documenten te ondertekenen onder dwang van haar ontvoerder en verklaarde dat de ontvoerder en zijn medeplichtigen dreigden om de verkrachtingsvideo online te publiceren als zij niet aan hun eisen voldeed. Volgens bronnen dicht bij de familie werd ze in de prostitutie gedwongen.

Op de vlucht
Maira ontvluchtte het huis van Mohamad Nakash in het nabijgelegen Faisalabad. Samen met haar moeder, drie broers en zussen is ze het ouderlijk huis ontvlucht. “Ze hebben gedreigd mijn hele familie te vermoorden. Mijn leven stond op het spel en was in de handen van de verdachte. Nakash verkrachtte me herhaaldelijk met geweld”, aldus Maira in haar verklaring. In een interview met Kerk in Nood vertelde Lala Robin Daniel, een vriendin van de familie, dat ze constant op de vlucht zijn en om de paar dagen verhuizen: “Maira is getraumatiseerd. Ze kan niet spreken. We willen haar naar de dokter brengen, maar we zijn bang dat we worden ontdekt. We zijn allemaal erg bang, maar we vertrouwen op God.”

Arrestatie
De familie heeft om de arrestatie van Nakash gevraagd voor seksmisdaden waarbij een minderjarige betrokken was. Advocaat Tahir Sandhu heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om zowel het huwelijk ongeldig te verklaren als om het geweld te erkennen waarmee Maria werd gedwongen zich te bekeren. Makash heeft op zijn beurt verzocht om de arrestatie van de moeder van het slachtoffer, Nighat, haar ooms en Lala Robin Daniel, met de bewering dat zij het meisje hebben ontvoerd en haar uit zijn huis hebben gehaald.

Deze gebeurtenissen volgen drie weken nadat het Hooggerechtshof van Lahore ten gunste van Nakash oordeelde, ondanks bewijs van haar minderjarigheid dat aantoonde dat Maira 13 jaar oud was op het moment van de vermeende ceremonie afgelopen oktober. De moslimgeestelijke die in de huwelijksakte werd genoemd, had het document bovendien als een vervalsing afgedaan en is naar de politie gegaan om een klacht in te dienen.

Breder probleem
Volgens het rapport Vrijheid van Godsdienst van Kerk in Nood is de ontvoering en gedwongen bekering van vrouwen uit religieuze minderheden een groot probleem in landen als Pakistan en Egypte. De ontvoeringen – die vaak gepaard gaande met verkrachting en ander seksueel geweld – volgen geen vast patroon. Sommige zijn opportunistisch, andere worden door georganiseerde groepen gepleegd. Een aanzienlijk deel van de ontvoeringen wordt niet noodzakelijkerwijs uitsluitend ingegeven door religie, maar door een combinatie van factoren, waaronder financiële motieven.

Lokale NGO’s in Pakistan schatten dat elk jaar ten minste 1.000 christelijke en hindoeïstische vrouwen worden ontvoerd en gedwongen worden om zich tot de Islam te bekeren en met hun aanvaller te trouwen. In Egypte zijn tussen 2011 en 2014 ten minste 550 christelijke vrouwen in de leeftijd van 14 tot 40 jaar verdwenen – en er worden nog steeds regelmatig meisjes ontvoerd. Volgens de Mensenrechtenraad van Pakistan en de Beweging voor Solidariteit en Vrede in Pakistan neemt het aantal ontvoeringen van vrouwen toe. Vaak vertellen de autoriteiten de ouders dat het meisje zich heeft bekeerd en uit eigen vrije wil is getrouwd. Veel families doen geen aangifte van het misdrijf of trekken de zaak in na bedreigingen van andere vrouwelijke leden van de familie.

Kerk in Nood steunt in Pakistan diverse families van de slachtoffers van ontvoering en seksueel geweld in hun gang naar de rechter. Naast de familie van Maira Shabhaz helpt de katholieke hulporganisatie ook de ouders van Huma Younus in hun strijd om hun dochter terug te krijgen uit handen van haar ontvoerder.