fbpx

Oude relikwieën gevonden in door ISIS verwoeste kerk

maandag, 13 juni 2022
Nieuws
In de kerk van Mar Thomas in het Iraakse Mosoel is een ontdekking van grote historische, religieuze en culturele waarde gedaan. In de door ISIS verwoeste kerk zijn tijdens de restauratie een twaalftal oude relikwieën en perkamenten van heiligen tevoorschijn gekomen.
20220613 Relikiwien Mosoel Irak foto AsiaNews

In de Syrisch-orthodoxe kerk in Mosoel, eens de economische en commerciële hoofdstad van het noorden en in het recente verleden het bolwerk van het door ISIS opgerichte islamitische “kalifaat”, werden zes stenen kisten gevonden met Aramese inscripties van heiligen en verschillende manuscripten in het Syrisch en Aramees.

Relikwieën Bijbelse personen
Onder de relikwieën die aan het licht kwamen, bevond zich een stenen vat met een inscriptie die betrekking had op de heilige Theodore, een Romeins soldaat die in de 3e eeuw in de provincie Corum, Turkije, werd geboren en die wegens zijn bekering werd onthoofd. Vervolgens werden nog eens vijf relikwieën gevonden: van de heilige Simon ‘de Zeloot’, een apostel uit de eerste eeuw; relikwieën van Mor Gabriel, bisschop van Tur Abdin (593-668); van de heilige Simeon de Wijze (1e eeuw), die het Jezuskind verwelkomde in de tempel van Jeruzalem; van de heilige Johannes, (Yohanan Shliha) apostel van Christus; en de heilige Gregorius Bar Hebraeus (1226-1286), de regionale primaat van de Syrisch-orthodoxe Kerk van 1264 tot 1286.

Perkamenten in glazen flessen
Deze laatste was een groot schrijver die verschillende werken heeft samengesteld op het gebied van de christelijke theologie, filosofie, geschiedenis, taalkunde. Ook was hij dichter en letterkundige. Voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de Syrische literatuur werd hij geprezen als een van de meest kundige en veelzijdige schrijvers onder de Syrisch-orthodoxen. In de ruïnes van de kerk werden ook perkamenten gevonden, geschreven in het Syrisch, Armeens en Arabisch, gewikkeld en beschermd in glazen flessen.

Diefstal en smokkel oudheden
Parallel met deze belangrijke ontdekking voor de christelijke gemeenschap en voor geheel Irak staat het onderwerp van diefstal en smokkel van oudheden weer op de agenda in de regio. Onlangs is een netwerk ontdekt dat gespecialiseerd is in de illegale handel in antiquiteiten met een epicentrum in het Midden-Oosten. Daarbij was ook Jean-Luc Martinez, een voormalig topman van het Louvre, betrokken. Onderzoek heeft een clandestiene en illegale handel aan het licht gebracht die zich in de schaduw van de Arabische Lente heeft uitgebreid. Onder meer Islamitische Staat heeft financieel voordeel gehaald uit de roof en verkoop van oudheden uit archeologische vindplaatsen met bestemmingen in Europa, Rusland, Japan en China en sinds enige tijd in de Golfstaten.

In verband met het schandaal rond de voormalige directeur van het Louvre heeft een rechtbank in Bagdad een Britse man tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot smokkel van antiquiteiten. De omvang van de handel loopt in de honderden miljoenen euro’s, met een handel waaruit naast kleine criminelen ook de internationale georganiseerde misdaad en terroristische groeperingen voordeel halen.

Bron en foto: AsiaNews