fbpx

Oud-gouverneur bekent overheidsdiscriminatie christenen

woensdag, 14 juni 2023
Nieuws
In een video geeft de voormalige gouverneur van de staat Kaduna toe dat zijn partij moslimgemeenschappen bevoordeelt en de christelijke stem niet nodig heeft. Woedend over deze houding hebben katholieke priesters geëist dat de huidige gouverneur zich distantieert van zijn voorganger.
After the attacks by Herdsmen militia in Kajuru Local Government Area - Kaduna State - Nigeria in 2019

Christenen in Nigeria hebben hun ontzetting en schok geuit over een video waarop de voormalige gouverneur van de staat Kaduna toegeeft dat zijn partij, het All Progressives Congress (APC), routinematig religieuze discriminatie toepast. Op de video is te zien hoe Nasir El-Rufai, die de staat acht jaar lang bestuurde, een groep moslimgeestelijken toespreekt, terwijl de huidige gouverneur, Uba Sani, naast hem zit. Tijdens zijn toespraak legt El-Rufai aan de geestelijken uit waarom hij geen christenen in de lokale overheid heeft opgenomen.

“Degenen die geen moslims zijn, stemmen niet op onze partij. De meesten van hen. Dus waarom zou ik hen de plaatsvervangende positie geven? Ik heb mijn berekening gemaakt en ik wist dat we de verkiezingen konden winnen zonder hen de plaatsvervangende gouverneur te geven.”

Moslim kiesdistricten bevoordeeld
Vervolgens vertelt hij uitgebreid hoe zijn partij moslims en christenen altijd rechtvaardig heeft behandeld, hoewel hij openlijk toegeeft dat hij moslimkiesdistricten bevoordeelt. “Kubau [een moslimgebied] heeft natuurlijk het meest op ons gestemd, dus ik zal Kubau iets geven omdat zij op ons gestemd hebben. Wat ik Jaba [een christelijk gebied] geef, verhoog ik voor Kubau omdat Jaba niet op ons gestemd heeft.” El-Rufai vertelt de verzamelde moslimgeestelijken, die hem de hele tijd enthousiast toejuichen, dat dit het concept is dat hij van hen geleerd heeft. “Wat jullie imams en ulamas ons hebben geleerd is dat leiderschap in de Islam draait om rechtvaardigheid”, zegt hij. “Niemand kan zeggen dat hij onderdrukt werd omdat hij geen moslim was. Maar je zult de voorkeur geven aan degenen die je steunen.”

De voormalige gouverneur dringt er vervolgens bij zijn publiek op aan om ervoor te zorgen dat moslims in de toekomst de lokale politiek blijven domineren. “Dus, nadat Uba Sani zijn ambtstermijn heeft beëindigd en weer herkozen wordt, zal dat zestien jaar zijn”, zegt El-Rufai, die zelf acht jaar in functie was voordat hij het stokje doorgaf aan de huidige leider.

“Verdeeldheid, onverdraagzaamheid en haat”
In een reactie op deze uitspraken, die ook naar Kerk in Nood (ACN) werd gestuurd, schreef een groep katholieke priesters een brief aan de huidige gouverneur. Daarin eisen zij dat hij zich distantieert van El-Rufai. Vertegenwoordigers van de Vereniging van Katholieke Diocesane Priesters in Kaduna, Zaria en Kafanchan, die allemaal binnen de grenzen van de staat Kaduna liggen, bestempelen de opmerkingen als een “verdeeldheid zaaiende, onverdraagzame, haatdragende en volledig onstatelijke verklaring van islamitische machtspolitiek in de staat Kaduna en in Nigeria.”

De priesters hebben verre van het gevoel dat ze gelijk behandeld worden en zeggen dat “wij en onze congregaties prominent aan de ontvangende kant hebben gestaan van de verschrikkingen van ineffectief bestuur, vooral de afgelopen 8 jaar. Als priesters in het bijzonder raakten wij bijna de tel kwijt van onze leden die voortdurend het doelwit waren, ontvoerd en gedood werden.”

Volgens cijfers die door Kerk in Nood (ACN) verzameld zijn, zijn er het afgelopen anderhalf jaar elf priesters ontvoerd in de staat Kaduna, waarvan de laatste op zondag 11 juni. Drie van hen werden vermoord; twee van de ontvoerde priesters zijn nog steeds vermist.

“Dit is nog afgezien van de verschillende andere pastoors van andere christelijke denominaties en talloze christelijke gemeenschappen die voortdurend worden overvallen, geplunderd, platgebrand en waarvan de inwoners ofwel worden meegenomen voor losgeld of worden afgeslacht zonder dat de daders worden berecht, noch enige steun krijgen van de National Emergency Management Agency (NEMA) of enige andere overheidsinstantie. De enige reactie die de regering gewoonlijk op hen geeft, zijn bizarre en onmenselijke beschuldigingen dat zij hun moordenaars hebben uitgelokt. Daarbij worden de gruweldaden als gerechtvaardigde wraakmoorden bestempeld”, klagen de priesters.

“Meneer de gouverneur, dit is voor iedere kritische geest niet alleen een bewijs van discriminatie en van een provocatie die de meeste christelijke gemeenschappen en individuen in onze staat hebben doorstaan, vooral tijdens het bewind van voormalig gouverneur Nasir El-Rufai. Het is ook een verklaring voor het onrechtvaardige beleid van zijn regering, de ongelijke verdeling van staatsmiddelen, de moedwillige moorden en ontvoeringen die de door christenen gedomineerde gebieden teisterden, en de nonchalance en soms minachtende reactie van de regering op de noodkreten van slachtoffers.”

“Geestelijken steken mes in de rug”
De priesters spreken ook hun ontzetting uit over het feit dat degenen die applaudisseren voor El-Rufai “dezelfde geestelijken zijn met wie we voortdurend in gesprek en dialoog zijn over hoe we harmonie, vrede en wederzijds respect voor onze diverse geloofsovertuigingen kunnen helpen verankeren. Het zijn dezelfde geestelijken die we vrienden en partners in de interreligieuze dialoog hebben genoemd, en nu lijken ze hun vrienden een mes in de rug te steken.”

Desondanks houden de katholieke ondertekenaars van deze brief vol dat ze de huidige gouverneur het voordeel van de twijfel willen geven. “We schrijven u omdat we willen dat u slaagt. Religie moet de plaats hebben die het volgens de grondwet toekomt en mag nooit gebruikt worden als dekmantel voor incompetentie en falen. De vrede en vooruitgang van onze staat mogen nooit worden ingeruild voor een of andere gruwelijke politieke opportuniteit. We verzekeren u van onze niet aflatende steun en gebeden, in het vertrouwen dat God u de wijsheid zal geven om te regeren en Kaduna State een benijdenswaardige reputatie onder andere staten te geven”, schrijven de priesters.