fbpx

Orissa, Christen onthoofd om zijn geloof

donderdag, 28 februari 2019
Nieuws
In Orissa is vorige week een Christen onthoofd vanwege zijn geloof. Anant Ram Gand (40) had zich negen maanden geleden tot het Christendom bekeerd.

Shibu Thomas, oprichter van het Persecution Relief-netwerk dat zich bezighoudt met de verdediging van gediscrimineerde christenen in India, veroordeelde de brute moord in gesprek met AsiaNews. Volgens Thomas had de vader van vijf kinderen zich negen maanden geleden tot het christendom had bekeerd en is hij slechts twee maanden geleden gedoopt: “Gand’s bekering heeft de woede van de dorpsbewoners, voornamelijk Hindoe-fanatici, aangewakkerd. Zij bewapenden de Naxal [Indiase Maoïstische guerrilla’s, die de moord hebben uitgevoerd."

Persecution Relief meldt dat Sukbati (38), de vrouw van het slachtoffer, op de dag van de moord samen met haar vier dochters (13, 11, 3 en 2 jaar) naar het nabijgelegen dorp ging, terwijl Anant in gezelschap van hun zoon (6) thuis was gebleven. Het kind vertelde dat hij wakker werd door het geluid van drie mannen die aan de deur klopten en tegen zijn vader schreeuwden, zijn handen achter zijn rug bonden en hem wegsleepten. De moordenaars stopten niet, zelfs niet voor het gehuil van het kleintje dat hen achterna ging en daarna naar het huis van zijn oom ging om alarm te slaan.

Het lichaam van Anant werd op het midden van de weg, op klaarlichte dag, onthoofd gevonden. Zijn schedel was met een steen ingeslagen. Volgens Thomas vormde Anant voor niemand een bedreiging. Wel werd hij zelf bedreigd door de inwoners die "hem discrimineerden en hem niet toestonden om water uit de put te halen.” Na de bekering werd de man zelfs verbannen uit het dorp, waarna hij zich met zijn gezin ongeveer anderhalve kilometer buiten het dorp vestigde.

"Vandaag de dag betekent christen zijn in India dat je elke dag lastig gevallen wordt: als je in het gezin bidt, word je geslagen. Als je in een huiskerk bidt, word je geslagen. Op straat word je geslagen. Artikel 25 van de Grondwet [die de vrijheid van geloof en de verspreiding van het geloof beschermt, red.] is niet van toepassing op Christenen in India .We willen beschermd worden. De christenen in onze dorpen leven nu in angst”, aldus Thomas. Hij roept de staat op tot een onderzoek. “De overheid moet het gezin en vijf kinderen schadeloos stellen, zich duidelijk uitspreken tegen vervolging van christenen en de vrijheid van godsdienst beschermen. Genoeg is genoeg!"

Bron: AsiaNews