fbpx

Oostenrijkse bisschoppen bidden voor slachtoffers terreuraanslag 

dinsdag, 03 november 2020
Nieuws
De Oostenrijkse katholieke bisschoppen hebben gebeden voor de slachtoffers van de terreuraanslag van maandagavond in Wenen. Kardinaal Christoph Schönborn zei dat hij "diepbedroefd" was nadat schutters het vuur hadden geopend op zes verschillende locaties in de Oostenrijkse hoofdstad. Daarbij kwamen ten minste vier mensen om en raakten 17 anderen gewond.
Austria/Vienna 11/19Help for the construction of a monastery of the congregation "Little Sisters of the Lamb" OP in Vienna: Laying the foundation stone with Cardinal Schönborn in Vienna, 02.06.2011Only this file qualit avail

“Wat de achtergrond van de aanval ook is, het moet duidelijk zijn dat niets blind geweld kan rechtvaardigen”, zei de aartsbisschop van Wenen tegen het Oostenrijkse katholieke persbureau Kathpress. Schönborn zei dat de aanval, die buiten de Weense Stadttempel begon, hem deed denken aan een aanval op de synagoge in 1981. Daarbij kwamen twee mensen om en raakten nog eens 30 mensen gewond. In een interview op 3 november met de ORF riep de kardinaal Oostenrijkers op om niet met haat te reageren op de moorden. “Op deze blinde haat kan haat geen antwoord zijn, Haat voedt alleen nieuwe haat.”

Schönborn vertelde dat hij de nacht in gebed had doorgebracht in zijn kapel in het bisschoppelijk paleis naast de Weense St. Stefankathedraal, denkend aan de slachtoffers, de politie en de veiligheidsdiensten. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor berichten van mensen uit de hele wereld die zeiden dat ze voor Oostenrijk aan het bidden waren. “Deze solidariteit en saamhorigheid hebben we nu nodig,” zei hij. Gistermiddag hebben kerken in heel Wenen ‘s middags ter nagedachtenis aan de slachtoffers hun klokken geluid. Paus Franciscus gaf eveneens uiting aan zijn verdriet en ontsteltenis over de aanslag. Hij zei dat hij voor de slachtoffers en hun families bad in een bericht op zijn Twitter-account.