“Ontheiliging Koran in Zweden gevaar voor christenen in Pakistan”

maandag, 10 juli 2023
Nieuws
Christelijke organisaties over de hele wereld hebben de ontheiliging van de Koran, het heilige boek van de moslims, door een zelfbenoemde Iraakse atheïstische vluchteling in Zweden veroordeeld. Zelfs paus Franciscus mengde zich in de kwestie en zei dat “elk boek dat door zijn gelovigen als heilig wordt beschouwd, moet worden gerespecteerd.”
Project trip Pakistan 2017 Johannes Klausa and Reinhard Backes

Het incident vond plaats op 28 juni, buiten de belangrijkste moskee in Stockholm, toen moslims het belangrijke feest van Eid al-Adha vierden. Moslims van over de hele wereld gingen de straat op om te protesteren en uitten hun kritiek op de Zweedse regering omdat die het protest had toegelaten. Zoals bij eerdere incidenten is gebeurd, heeft de belediging van moslims in een Europees land uiteindelijk ernstige gevolgen voor christelijke gemeenschappen in landen met een moslimmeerderheid.

Ook de katholieke Kerk in Pakistan heeft de daad veroordeeld en zegt dat ze solidair is met moslims. Ze roept Zweden op om het respect voor alle religies in de samenleving te waarborgen, nu de Pakistaanse regering haar bezorgdheid heeft geuit over de veiligheid van kerkgebouwen in het land. In gesprek met Kerk in Nood (ACN) legt bisschop Yousaf Sohan van het bisdom Multan en voorzitter van de Katholieke Commissie voor Interreligieuze Dialoog en Oecumene in Pakistan uit dat de regering eist dat kerken en kerkgebouwen, inclusief scholen, meer veiligheidsmaatregelen nemen ter bescherming.

Negatief effect op christenen elders
“Het land is verdeeld in zones op basis van veiligheidsniveaus. Het bisdom Multan bevindt zich in een rode zone. Meerdere kerkgebouwen zijn op dit moment gesloten omdat ze niet voldoen aan de veiligheidseisen die de regering in deze situatie stelt”, legt hij uit. “Voorlopig is er niet meer dan verbale kritiek en bedreigingen op sociale media. Maar de Kerk betreurt het dat de achteloze en respectloze daad van één man, die in veiligheid in Zweden leeft, zo’n negatief effect kan hebben voor christenen in een land waar het ontheiligen van de Koran kan leiden tot levenslange gevangenisstraf.”

“We bidden voor vrede. Deze incidenten zouden niet mogen gebeuren, omdat ze grote onrust veroorzaken bij onze mensen. We moeten elkaars rechten en menselijkheid respecteren, ongeacht hun religie. Omdat we al een erg arm land zijn, met een moeilijke situatie voor christenen, leiden deze incidenten tot grotere veiligheidsrisico’s”, aldus bisschop Sohan.

Financiële uitdaging
De verhoogde veiligheidseisen vormen een nieuwe uitdaging voor een Kerk, die al de nodige financiële uitdagingen kent, aangezien de meeste christenen in Pakistan erg arm zijn. Kerk in Nood {ACN) heeft met dank aan vele donateurs in 2022 in Pakistan 105 projecten gefinancierd, waaronder de bouw en renovatie van kerkfaciliteiten, geloofsvorming van leken en transportmiddelen voor pastorale zorg. De stichting heeft ook haar steun aan projecten voor interreligieuze dialoog verhoogd. Pakistan was ook een van de landen die werd uitgelicht in het onlangs gepubliceerde rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023.