fbpx

Onschuldige Asia Bibi mag land eindelijk verlaten

donderdag, 31 januari 2019
Nieuws
Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft dinsdag in een hoorzitting geoordeeld dat Asia Bibi vrij is en het land mag verlaten.

Radicalen dienden een petitie in waarin werd opgeroepen om de vrijspraak van Asia Bibi te herzien omdat ‘religie’ niet voldoende zou zijn meegewogen in de eerdere beslissing. De voorzitter van het hoooggerechtshof diende de advocaat, die de petitie namens radicaal islamitische leiders had ingediend, volgens aanwezigen stevig van repliek. "Geldt voor de Islam niet dat iemand die onschuldig is niet veroordeeld mag worden? Waarom zou religie dan niet zijn meegewogen?"

Bibi, een christelijke moeder van vier, werd in 2009 door een lagere rechtbank tot de doodstraf veroordeeld voor minachting van de profeet Mohammed. Ze was gearresteerd na een ruzie met een aantal collega’s waarbij ze haar eigen christelijke geloof verdedigde. In oktober 2018 verklaarden dezelfde rechters van het Pakistaanse hooggerechtshof die dinsdag over de petitie oordeelden haar onschuldig. In de daarop volgende dagen leidden protesten door islamitische radicalen tot uitbarstingen van geweld. Om de escalatie van geweld te voorkomen, stemde de regering van president Imran Khan in met de herziening van het vonnis door de hoogste rechters. De laatste beslissing betekent dat Bibi het land mag verlaten.

Volgens Philipp Ozores, algemeen secretaris van Kerk in Nood internationaal, betekent de uitspraak een overwinning voor de vrijheid van godsdienst in Pakistan. Wel hoopt hij dat ook de vele anderen Christenen en Moslims die vals beschuldigd zijn van blasfemie en vastzitten een gelijke eerlijke rechtspraak krijgen.

Bron: AsiaNews/Kerk in Nood