Ondanks crisis laat u vluchtelingen niet in de steek

woensdag, 20 januari 2021
Nieuws
Libanon is het land dat het grootste aantal vluchtelingen ter wereld heeft opgenomen in verhouding tot zijn eigen bevolking. Naast de mensen die door de explosie in Beiroet zijn getroffen, kan de katholieke Kerk dankzij uw steun ook de vluchtelingen helpen. In het door crisis zwaar getroffen kunnen zij anders amper overleven.
ACN-20180606-72180 Zahleh maaltijd

Terwijl politiek-economisch wanbeleid het land in een crisis heeft gestort, gaat het Grieks-Melkitische katholieke bisdom Zahleh, in de Bekaa-vallei, door met het opvangen van families die de oorlog in het naburige Syrië zijn ontvlucht. Zij zijn dankbaar dat u hen niet in de steek laat. Veel van deze families voelen zich vreselijk alleen. Onder hen is de familie Rief, die drie jaar geleden naar Zahleh is gevlucht voor de bombardementen en de oorlog in Syrië. Zij is verpleegster, hij was chef-kok in een restaurant. Ze hebben drie kinderen, waarvan er nu twee volwassen zijn. Tot voor kort slaagden ze erin om af en toe werk te krijgen. Maar door de crisis zijn ze hun baan kwijtgeraakt en nu brengt niemand meer een inkomen naar het gezin. Dankzij uw steun kan het bisdom hen helpen met het betalen van de huur.

Ook maken ze gebruik van de dagelijkse maaltijdservice die bekend staat als de Sint-Jan de Barmhartige Tafel. Johannes de Barmhartige was een heilige die bekend staat om zijn grote liefde voor de armen. Overal waar hij nood zag, zocht hij met al zijn energie en middelen om die te verlichten. Toen hij patriarch van Alexandrië was, voedde hij dagelijks 7.900 mensen. Hij stierf rond het jaar 619 en wordt vandaag als heilige vereerd door zowel katholieke als orthodoxe Christenen.

De voedselkeuken in Zahleh is een regelmatige ontmoetingsplaats voor mensen die zich niet elke dag een warme maaltijd kunnen veroorloven. Onder hen zijn veel Syrische vluchtelingen, maar ook een gestaag groeiend aantal Libanezen. Dagelijks krijgen hier zo’n 1.000 mensen een warme maaltijd. Vroeger kwamen ze in de verschillende centra eten. Met de komst van de pandemie komen nu echter zo’n 800 mensen hier een warme maaltijd ophalen om mee te nemen, terwijl de overige 200 mensen, die ofwel arbeidsongeschikt ofwel onwel zijn, de maaltijden thuis worden gebracht. Tegelijkertijd kunnen ze genieten van wat menselijk contact en geestelijke begeleiding.

De mensen die komen, krijgen niet alleen voedsel voor het lichaam, maar ook psychologische en geestelijke steun en bemoediging. Ze zijn het er allemaal over eens dat hun geloof hun enige bron van kracht is en dat ze alleen daardoor de armoede en ontberingen kunnen verdragen en geduld kunnen opbrengen te midden van hun lijden.

Een van de mensen die elke dag komt is Labiba. Zij woont samen met haar twee ongetrouwde zusters in een kamer van slechts vijf vierkante meter. Ze kwamen hier twee maanden geleden vanwege honger uit de Syrische stad Homs, lang de woonplaats van de vermoorde Nederlandse pater Frans van der Lugt. De economische crisis had het hen onmogelijk gemaakt om werk te vinden. Ze zijn erg dankbaar dat ze dankzij u tenminste één warme maaltijd per dag kunnen eten bij de Sint-Jan de Barmhartige Tafel.