"Ondanks aanslagen en radicalisering groeit de Kerk"

donderdag, 01 maart 2018
Nieuws
Hoewel de regering de controle terug heeft over veel gebieden die eerder door Boko Haram bezet waren, vinden er nog steeds aanslagen plaats op Christenen en hun gemeenschappen.
ACN-20170328-52325

Op 2 november vorig jaar bezocht Matthew Man-Oso N’dagoso, de huidige aartsbisschop van Kaduna, zijn vroegere bisdom in Maiduguri. Twee dagen later werd er weer een aanslag gepleegd. De bisschop zelf bracht het er het levend vanaf. “Maar opnieuw waren er veel slachtoffers van de aanslagen die ons dagelijks leven zeer onzeker maken”, aldus N’dagoso.

Volgens internationale statistieken zijn er momenteel 1.8 miljoen ontheemden in Nigeria; een aantal dat alleen al het afgelopen jaar door aanslagen toenam met 140.000 personen. Vooral markten en kerken zijn doelwit van de aanslagen, maar volgens N’dagoso zijn ook moskeeën de laatste tijd vaak doelwit. “Terroristen doen voorkomen alsof ze er willen bidden en mengen zich zo tussen mensen op plaatsen waar je normaliter geen aanslagen zou verwachten. Dit zaait verwarring.” Volgens de aartsbisschop zijn ook ontvoeringen een groot probleem.

Er zijn intussen meer groepen geradicaliseerd, zoals de Fulani, een nomadisch herdersvolk. “Het is opvallend dat zij zijn uitgerust met moderne wapens. Dit wijst erop dat er machtige mensen met banden met terroristische organisaties, zoals ISIS of Al’Qaeda, achter dergelijke groepen zitten,” aldus N’dagoso. Bijzonder is dat hoe hard Christenen ook worden getroffen door de aanslagen “zij juist sterker groeien in geloof.” Zowel het aantal studenten als het totale aantal christenen is ingeschreven bij de seminaries in Nigeria gegroeid. “De afgelopen vier jaar heb ik drie nieuwe parochies per jáár geopend,” vertelt de aartsbisschop, wiens bisdom in noordelijk Nigeria ligt. De christelijke minderheid leeft er temidden van een moslim meerderheid in staten waar de Sharia geldt. Aanslagen op kerken komen regelmatig voor en bouwplannen voor nieuwe kerken worden niet goedgekeurd. Het huis in Maiduguri waar N’dagoso ooit woonde toen hij bisschop was werd door Boko Haram verwoest. De terroristen werden gevormd in een moskee in de buurt van het huis van de bisschop.

De activiteiten van Boko Haram gelden volgens N’dagoso als een “wake-up call” voor de Christenen in zijn bisdom. “Bij de aanslag op een kerk in Kaduna in 2012 verloren enkele parochianen het leven en raakten er meer dan honderd gewond. Voor de aanslag werden daar drie diensten per week gehouden. Nu wordt de Heilige Mis bijna elke dag opgedragen. Het aantal gelovigen is er sinds de aanslag verdrievoudigd”, vertelt N’Dagoso. De herder is dankbaar voor de financiële steun van Kerk in Nood waarmee het pastorale centrum dat er eveneens werd verwoest, kon worden herbouwd. Wat betreft de rol van Christenen in zijn land, benadrukte Ndagoso: “We moeten zo geduldig zijn als God eeuwenlang met ons mensen is geweest. Maar zo nu en dan moeten we zelf het initiatief nemen en opkomen voor de waarheid. Onze God is een God van vrede en niet van geweld.”

In de afgelopen tien jaar heeft Kerk in Nood meer dan 9.6 miljoen euro geschonken aan de Kerk in Nigeria, waarvan ongeveer 1.8 miljoen in het afgelopen jaar. Een deel daarvan is besteed aan de wederopbouw van kerkgebouwen., Ook steunt Kerk in Nood de weduwen en wezen van slachtoffers van Boko Haram in het veel door aanslagen geplaagde Maiduguru .