fbpx

Omstreden kerkenwet zet Montenegro in rep en roer

vrijdag, 03 januari 2020
Nieuws
Het Montenegrijnse parlement keurde de wet goed om de Servisch-orthodoxe Kerk te beknotten.
ToegewijdACN 20150224 20697

De goedkeuring van een nieuw wet over de godsdienstvrijheid, onmiskenbaar gericht tegen de Servisch-orthodoxe Kerk en haar eigendommen, zorgde eind vorige week voor grote ophef in Montenegro. Daarbij gooiden leden van de Proserbian-oppositie uit protest flessen in de plenaire zaal en brachten ze rookgranaten tot ontploffing. Achttien kamerleden werden gearresteerd.

In de omstreden kerkenwet staat dat de kerken in het land de eigendomsstatus van gebouwen en onroerende goederen die vóór 1920 in hun bezit kwamen, moeten verduidelijken. Die bepaling is duidelijk gericht tegen de machtige Servisch-orthodoxe Kerk, die afhankelijk is van het patriarchaat van Belgrado. Tegelijk wil Montenegro zo de nationale orthodoxe Kerk, de zogenaamde autonome Montenegrijns-orthodoxe Kerk die sinds de onafhankelijkheid is opgericht, een duw in de rug geven.

De Servisch–orthodoxe metropoliet Amfilohije (Radovic) en zijn bisschoppen Joanikije (Micovic) van Niksic en Metodije (Ostojic) van Duklja (Dioclea) hadden op 24 december voor het parlementsgebouw in Podgorica uit protest ook al samen met hun priesters en religieuzen een processie gehouden om hun ongenoegen duidelijk te maken. Volgens de Belgradogetrouwe orthodoxen is de nieuwe wet ongrondwettelijk en een brutale schending van de godsdienstvrijheid. De Servisch-orthodoxe kerkleiders van Montenegro kondigen aan dat zij de wet bij de Europese en internationale instellingen met alle kracht zullen aanvechten.

Bron: Kathpress.at/Kerknet