fbpx

Oekraïne: “Mensen zijn bang voor de winter”

dinsdag, 06 december 2022
Nieuws
“Wij vrezen dat de golf van Russische raketaanvallen en de komst van de winter naar regio's zonder werkende verwarmingsinfrastructuur gaat leiden tot een toename van het aantal binnenlandse ontheemden”, aldus Magda Kaczmarek, hoofd projecten voor Oekraïne van Kerk in Nood (ACN). De katholieke hulporganisatie zamelt middelen in om mensen te helpen die worden getroffen door de koude winter.
Internally displaced persons in the Pidlyute Youth Centre

Volgens de regering van Oekraïne is 50% van alle energiecentrales vernietigd. De mensen zullen het zeer moeilijk hebben om tijdens de winter te overleven zonder energie om zich te verwarmen bij temperaturen van -20 graden Celcius. “De recente Russische drone-aanvallen zijn niet gericht op strategische militaire doelen, maar maken in plaats daarvan het dagelijks leven van de Oekraïners moeilijker. Kinderen en vrouwen van wie de man in het conflict is gedood of die aan het front vechten, zullen het zwaarst worden getroffen”, aldus Kaczmarek.

Omdat het zonder hulp onmogelijk is om de winter op sommige plaatsen te overleven, heeft Kerk in Nood een financieel hulppakket goedgekeurd om de energiecrisis in Oekraïne op te vangen. De projecten omvatten de aankoop van houtkachels en generatoren, waaronder 40 kleine generatoren voor het Exarchaat van Donetsk, waar twee priesters onlangs door Russische milities in hechtenis zijn genomen. Ook zijn er plannen om verwarmingssystemen te vervangen in drie parochies, twee kloosters voor vrouwelijke religieuzen, een bisschopswoning, een parochiehuis en het seminarie van Ternopil.

Een deel van de steun gaat naar het bisdom Kharkiv-Zaporizhzhia, in het oosten van Oekraïne, op slechts 30 km van de Russische grens. Een deel van het bisdom is bezet door Russische troepen, maar de huizen in het bevrijde gebied zijn bijna allemaal geheel of gedeeltelijk verwoest. De oorlog heeft hier veel doden veroorzaakt, zowel onder soldaten als burgers, en heeft werkplekken en huizen verwoest. “Veel mensen hebben Kharkiv verlaten, maar ouderen, zieken en veel armen zijn achtergebleven. Nu zijn ze natuurlijk bang voor de winter. Velen vragen zich af hoe ze zullen kunnen overleven, aangezien de prijzen zo drastisch zijn gestegen en het steeds moeilijker wordt om gas of elektriciteit te kopen”, legt Kaczmarek uit.

Bezorgdheid over de bittere winterkou bracht de bisschop van het Latijnse bisdom Kharkiv-Zaporizhzhia ertoe Kerk in Nood om hulp te vragen, om het ergste te voorkomen. “De winter staat voor de deur. Het wordt een grote uitdaging om huizen te verwarmen en eten te koken, want niet iedereen heeft toegang tot elektriciteit of gas. Veel mensen hebben ons om hulp gevraagd”, vertelt bisschop Pavlo Honcharuk aan Kerk in Nood, dat hulp aanbood in de vorm van de gevraagde houten kachels. De prijs van één van kachel is € 217.