fbpx

Oekraïne: “Eerste vluchtelingen opgevangen”

woensdag, 23 februari 2022
Nieuws
De katholieke Kerk in Oekraïne blijft haar hoop vestigen op vredesbesprekingen en diplomatieke oplossingen voor de huidige crisis. Ondertussen bereidt de Kerk zich voor op verdere escalatie.
Support for the refugees from the war zone to Luhansk and Donetsk for the Diocese of Kharkiv-Zaporizhzhya / Eastern Ukraine

Dit was de boodschap van de Latijns-katholieke metropoliet Mieczyslaw Mokrzycki, aartsbisschop van Lviv, tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van Kerk in Nood (ACN) in Duitsland, afgelopen maandag. “In het hele land bereidt de Kerk zich voor op een mogelijke golf van vluchtelingen. Wij zijn bereid om mensen in onze kerken op te vangen en hen van voedsel en water te voorzien. We hebben EHBO-cursussen georganiseerd voor priesters, religieuzen en leken, zodat zij in geval van nood voor de gewonden kunnen zorgen. Volgens de Aartsbisschop zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen in het westen van het land aangekomen. “We hebben al enkele lege huizen gehuurd om hen onderdak te kunnen bieden.”

Ondanks de zeer gespannen situatie is er volgens de aartsbisschop nog altijd hoop op een compromis. “Zolang de mensen praten, is er een sprankje hoop. Oorlog brengt geen oplossingen, alleen vernietiging, lijden en gebrek aan vrede.” De aartsbisschop is diep getroffen door de gevoelde internationale solidariteit met Oekraïne. “Wij zijn de universele Kerk dankbaar, en in het bijzonder paus Franciscus, die een wereldwijde oproep tot gebed voor Oekraïne heeft gedaan. Ik wil zijn oproep graag herhalen: ga door met dit gebed! Blijf bidden, totdat de uiteindelijke vrede komt!”

Kerk in Nood steunt diverse projecten in Oekraïne. Zoals de gaarkeuken van de broeders Albertijnen in Zaporhizya. Zij weten duizend mensen per week eten te geven en de levens van velen weer op de rails te krijgen. De broeders helpen daklozen, armen en vluchtelingen voor het conflict in de Donbass, dat op zo’n 300 kilometer van Zaporhizya woedt. Helpt u mee? Klik dan hier.